ОСТАННІ НОВИНИ

Рейтинг довіри до Зеленського впав після звільнення Залужного, – соцопитування

Наталя Дуляба

|

Після звільнення головнокомандувача ЗСУ довіра українців до президента Володимира Зеленського впала відразу до 60%. Тим часом сам Валерій Залужний продовжує бути абсолютним лідером за рівнем довіри. Про це свідчать результати опитування, яке проводив Київський міжнародний інститут соціології 5-10 лютого.

Так, у грудні 2023 року президенту України довіряли 77% громадян. Вже у лютому після довіра до Володимира Зеленського впала до 64%. При цьому зросла також й недовіра до глави держави з 22% у грудні до 35% у лютому.

Аналізуючи довіру як таку до Володимира Зеленського загалом, соціологи окреслюють таку картину:

У лютому 2022 року, тобто перед початком повномасштабної війни, Володимиру Зеленському довіряли всього лише 37% українців. Втім після початку повномасштабного вторгнення Росії громадяни «згуртувались навколо лідера», відтак довіра йому різко зросла до 90% станом на травень 2022 року.

Протягом подальших півтора року (до грудня 2023-го) довіра до президента знизилась на 13% – до 77%. За наступних два місяці, до початку лютого 2024 року, він втратив ще 12% й таким чином довіра знизилася до 65%.

Одразу ж після рішення звільнити головкома ЗСУ Валерія Залужного довіра українців до президента впала ще на 5% – до 60%.

«Грудень-лютий був насиченим подіями, проте, вочевидь, найбільш резонансною була відставка Валерія Залужного. Результати опитування не дають можливості говорити про конкретні причини зростання чи зниження довіри, але ми можемо припустити, що спільний вплив мала відставка головкома ЗСУ, яка накладалася на досить важкий період: складну ситуацію на фронті, невизначену позицію ключових союзників України (особливо – США), продовження корупційних скандалів.

Разом із цим треба врахувати, що опитування відбувалося у дуже «гарячий» період, тому говорити про кристалізацію певного ставлення можна буде трохи пізніше, коли емоції всіх учасників охолонуть. Наразі на тлі цих подій відносно найбільших втрат у довірі зазнав Володимир Зеленський, проте більшість українців продовжують йому довіряти», – коментує результати дослідження виконавчий директор КМІСу Антон Грушецький.

Натисніть на зображення для збільшення

Тим часом абсолютним лідером за рівнем довіри серед українців продовжує залишатись Валерій Залужний, незважаючи на відставку з посади головкома ЗСУ. Довіру йому висловлюють 94% респондентів і лише 5% не довіряють (порівняно з груднем-2023 ситуація практично не змінилася).

Новопризначеному головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському зараз довіряють 40% громадян України, проте слід зазначити, що 35% опитаних взагалі його знають (у грудні таких було взагалі 48). Не довіряє генералу 21%.

У перерахунку до тих, хто знає Олександра Сирського, у лютому йому довіряють 62%, не довіряють – 33%. У грудні співвідношення було 63% проти 29%, тобто ставлення до нього зараз майже не змінилося.

Довідково:

Опитування КМІС проводив методом телефонних інтерв’ю протягом 5-10 лютого, тобто у дослідженні враховані думки українців до відставки Головкома ЗСУ Валерія Залужного (874 інтерв’ю) та після (328 інтерв’ю). Участь в опитуванні взяли 1202 респонденти віком від 18 років з усіх регіонів України, крім тимчасово окупованих територій.

Похибка не перевищує 3,2% для показників, близьких до 50%; 2,7% – для показників, близьких до 25%; 2,1% – для показників, близьких до 10%; 1,4% – для показників, близьких до 5%.

Під час війни, додають соціологи, війни крім зазначеної формальної похибки, додається ще й є певне систематичне відхилення.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *