ОСТАННІ НОВИНИ

Економічні втрати України від війни сягнули 499 млрд доларів

Наталя Дуляба

|

Майже за два роки повномасштабного вторгнення РФ економічні втрати України сягнули 499 млрд доларів, майже таку ж суму потрібно і на повоєнну відбудову. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Уряд спільно зі Світовим банком уже втретє оцінив збитки, завдані Україні російським вторгненням, та повоєнні потреби.

Так, станом на кінець 2023 року сукупні економічні, соціальні та інші втрати України становлять майже 499 млрд доларів. Найбільше від війни постраждали сектори торгівлі, промисловості, сільське господарство, енергетика і транспорт.

Натомість потреби щодо відбудови продовжують рости і тепер на це потрібно майже 486 млрд доларів. І тільки проєкти зі швидкої відбудови передбачають 15 млрд доларів фінансування.

«За останній рік потреби на відбудову продовжили зростати, особливо в житловому секторі, де через дії ворога зруйновано чи пошкоджено 10% від усього фонду житла. Також негативну динаміку маємо в аграрному секторі й в екології через російський теракт на Каховській ГЕС та через замінування наших земель», – відзначив Денис Шмигаль.

За його словами, платити за завдану шкоду повинна Росія. Тому головним ресурсом для відновлення України має стати конфіскація заморожених російських активів. Глава уряду сподівається, що цей процес вдасться запустити вже цьогоріч.

Разом із тим Україна хоче залучити якомога більше приватних інвестицій, незважаючи на те, що війна все ще триває. Для цього визначили такі пріоритетні напрямки економіки: оборонно-промисловий комплекс, енергетика, будівництво, аграрний сектор, природні ресурси, ІТ та цифрові технології.

Водночас у 2023 році Україна завдяки допомозі західних партнерів зуміла відновити більше 37 тисяч об’єктів: майже 23 тисячі житлових будинків, 685 шкіл і дитсадків, 390 лікарень та соціальних закладів, понад 9000 об’єктів критичної інфраструктури, 138 автомобільних і залізничних мостів.

Нагадаємо, майже за два роки повномасштабної війни збитки українському довкіллю оцінили у 2,2 трлн доларів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *