ОСТАННІ НОВИНИ

Росія завдала збитків українському довкіллю на 2,2 трлн грн, – Шмигаль

Наталя Дуляба

|

За 23 місяці повномасштабної війни, яку почала Росія, завдані збитки українському довкіллю оцінюють у 2,2 трлн грн. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час Міжнародного довкіллєвого форуму «United for Nature. Agenda for Ukraine».

«На жаль, щодня ці цифри ростуть – горять наші ліси, знищується біорізноманіття, зникають заповідні зони. Через постійні обстріли утворилось понад 750 тисяч тонн відходів, якими забруднено 30 млн га нашої території. За даними Міністерства економіки, сотні тисяч квадратних кілометрів української землі, потенційно забруднені мінами та снарядами», – сказав глава уряду.

За інформацією Міндовкілля, під час повномасштабного вторгнення зафіксовано майже 3600 російських злочинів проти довкілля.

Принаймні частину збитків, завданих довкіллю, Україна прагне покрити коштом заморожених російських активів.

«Принцип “Росія заплатить” для нас є надзвичайно важливим і фундаментальним. Очікуємо на дієві рішення з боку Європейського Союзу, США та інших країн, які дозволять спрямувати ресурси РФ на допомогу Україні», – підкреслив Денис Шмигаль.

Додамо, що Україна також закликає створити міжнародну екологічну платформу для оцінки збитків, завданих російським вторгненням.

Нагадаємо, загальні збитки довкіллю України, завдані за 10 місяців повномасштабної війни, оцінювали у понад 1,69 трлн грн. Станом на початок листопада 2022 року, тобто за дев’ять місяців російського вторгнення, йшлося про 1,35 трлн грн.

Втім навесні 2023 року у Міндовкіллі говорили про збитки довкіллю, які можна оцінити у 8 трлн грн. В цю суму входить завдана шкода повітрю, воді та землі, надрам, лісам і природно-заповідному фонду.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *