ОСТАННІ НОВИНИ

Ракети «Циркон» можуть стати серйозним викликом для української ППО, – британська розвідка

Наталя Дуляба

|

Британська розвідка вважає, що подальші удари Росії новими ракетами «Циркон» можуть стати серйозним викликом для української ППО. Про це йдеться в огляді Міноборони Великої Британії за 14 лютого.

Іноземна розвідка припускає, що росіяни, ймовірно, застосували для атаки по Києву 7 лютого ракети «Циркон» для того, щоб випробувати нову систему озброєнь під час реальної війни та щоб продемонструвати свої можливості.

«Подальші атаки з застосуванням ракети “Циркон” стануть серйозним викликом для української ППО через її швидкість та маневровість», – вказано у звіті.

За даними британської розвідки, ракета «Циркон», яка здатна розвивати швидкість 9 Махів на відстані до 1000 км, спочатку була розроблена для російського флоту. Однак фактична відсутність у Чорному морі кораблів, які б перевозили ці ракети, змусила росіян задуматись щодо способу запуску.

Тому цілком ймовірно, що для цього росіяни використали береговий комплекс «Бастіон» наземного базування.

Нагадаємо, напередодні Київський науково-дослідний інститут судових експертиз заявив, що під час атаки на Київ 7 лютого російські окупанти застосували ракети 3М22 «Циркон», виготовлені наприкінці 2023 – на початку 2024 року.

Самі ж росіяни називають її протикорабельною гіперзвуковою крилатою ракетою. Однак експерти, дослідивши уламки, стверджують, що «Циркон» не відповідає заявленим тактико-технічним характеристикам.

З відкритих джерел відомо, що 3М22 Циркон − протикорабельна гіперзвукова крилата, ракета прийнята в Росії на озброєння у січні 2023 року. Росіяни заявляли про такі її характеристики:

  • дальність − 600-1500 км,
  • швидкість − до 8-9 Мах,
  • маса бойової частини − близько 300-400 кг,
  • довжина − 8-10 м.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *