ОСТАННІ НОВИНИ

Під час атаки 7 лютого Росія використала нову ракету «Циркон», – експерти

Наталя Дуляба

|

Під час атаки 7 лютого по Києву російські окупанти застосували протикорабельну крилату ракету «Циркон», зібрану наприкінці 2023 – на початку 2024 року. Про це повідомив директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін.

Фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз вивчили специфічні маркування на частинах та уламках реактивного двигуна ракети, на рульових механізмах, а також ідентифікували вузли та інші характерні деталі ракети.

«За попередньою інформацією, дійсно маємо наявний факт використання ракети 3М22 “Циркон”. Про це свідчить маркування на частинах та уламках, ідентифікація вузлів і деталей, особливості відповідного типу зброї. Ракета спрямовувалась у зону, де немає військових об’єктів, постраждала цивільна інфраструктура та мирні люди», – відзначив Олександр Рувін.

Він зауважив, що цю ракету «Циркон» росіяни виготовили наприкінці 2023 – на початку 2024 року, про що свідчить відповідне маркування на уламках.

Ракета є суттєво фрагментованою, що ускладнює роботу експертів. Мікроелектроніка у ній майже не збереглась, тож її проаналізувати не вдалося. Зараз фахівці вивчають склад металу та термоізоляційні матеріали ракети.

Самі ж росіяни називають ракету 3М22 «Циркон» протикорабельною гіперзвуковою крилатою ракетою. Однак Олександр Рувін уже зараз стверджує, що вона не відповідає заявленим тактико-технічним характеристикам.

З відкритих джерел відомо, що 3М22 Циркон − протикорабельна гіперзвукова крилата, ракета прийнята в Росії на озброєння у січні 2023 року. Росіяни заявляли про такі її характеристики:

  • дальність − 600-1500 км,
  • швидкість − до 8-9 Мах,
  • маса бойової частини − близько 300-400 кг,
  • довжина − 8-10 м.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *