ОСТАННІ НОВИНИ

Болгарка майже повністю відтяла руку: у Львові врятували чоловіка від ампутації

Наталя Дуляба

|

Львівські лікарі врятували від ампутації руку 64-річному чоловіку, яку майже повністю відрізало болгаркою. Про це Львівському порталу повідомили у Першому медоб’єднанні.

64-річний Іван Малашняк – зі Львова. Травму він отримав наприкінці вересня, коли порався по господарству та розпилював дрова болгаркою. Вона ненароком вихопилася з рук чоловіка та вмить практично повністю відтяла ліву кінцівку.

Потерпілий негайно покликав на допомогу сина, а той завіз його у лікарню святого Луки, де спеціалізуються саме на таких травмах. Медики кажуть, що випадок був складний, втім негайно взялись до роботи.

«Лезо пройшло крізь всю руку і фактично відрізало її на рівні передпліччя. Неушкодженою залишилася лише ліктьова кістка. Першими за порятунок кінцівки взялися травматологи. Вони зіставили частини променевої кістки і зафіксували їх апаратом зовнішньої фіксації. Далі до роботи взялися реконструктивні хірурги кисті, які зшили серединний і ліктьовий нерв та провели пластику мʼяких тканин», – йдеться у повідомленні.

Після операції минув місяць, однак перелом променевої кістки ніяк не зростався через надто великий кістковий дефект. Аби його закрити, травматологи взяли трансплантат із тазової кістки пана Івана та зафіксували все металевою пластиною.

Крім того, пацієнта мучили сильні болі, які виникли через стискання нерва зарубцьованими тканинами.

«Його ліктьовий нерв стискали зарубцьовані тканини. Це давало болісні і пекучі відчуття на передпліччя, мізинець і безіменний палець. Ми відкрили кубітальний канал, по якому проходить ліктьовий нерв, звільнили його та перемістили вище. А для того, аби нерв знову не зарубцювався, ми обтягнули його сполучною тканиною перикарда із серця свині», –розповіла реконструктивна хірургиня кисті лікарні святого Луки Марія Кузейків.

Загалом Івану Малашняку зробили чотири операції, всі вони пройшли успішно. Руку вдалося зберегти.

Зараз минуло вже чотири місяці й пан Іван двічі на тиждень займається із фізичними та ерготерапевтами. Завдання – розпрацювати травмовану кінцівку та повернути навички самообслуговування. Реабілітологи кажуть, що на повне відновлення функціоналу руки потрібно не менше ніж пів року.

Зі свого боку медики нагадують: при травматичних ампутаціях важливо якнайшвидше звернутися за фаховою медичною допомогою, адже це збільшує шанси на збереження пошкодженої частини тіла.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Перше ТМО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *