ОСТАННІ НОВИНИ

Стопу переїхав автобус: львівські медики врятували підлітка від ампутації

Наталя Дуляба

|

Львівські медики зуміли наростити шкіру на стопі 13-річного підлітка, яку переїхав автобус на «зебрі», і врятували ногу від ампутації. Про це Львівському порталу повідомили у лікарні святого Миколая.

Протягом цілого року травматологи боролись за кінцівку 13-річного Миколи зі Льова. Рік тому на пішохідному переході автобус переїхав йому ногу. Після такої травми практично уся стопа хлопчика залишилася без шкіри.

Закордонні медики запевняли, що він не зможе ходити, і єдиний вихід, казали вони, –  ампутація стопи. Але львівські спеціалісти наростили дитині нову шкіру й зміцнили її стовбуровими клітинами.

«Ортопеди-травматологи дитячої лікарні три місяці нарощували покрив травмованої ділянки. Після цього хлопчик знову став на ноги та почав ходити, ще за два місяці – бігати. Але новоутворена шкіра була дуже чутливою. Щойно Микола починав активно рухатись, тиск призводив до попрілостей та нових ран. Тому медики вирішили застосувати регенеративну медицину – вживити у травмовану частину ноги стовбурові клітини», – йдеться у повідомленні.

Таке лікування мало покращити загальний стан шкіри, зробити її більш пружною, а ще – зміцнити її барʼєрну функцію. Адже вкрай важливо, щоби кістка, яка росте зі стопою, не тиснула на новостворену шкіру.

Лікарі спільно з італійським колегою, хірургом Робертом Брамбілло, вживили підлітку клітини з його власної жирової тканини.

«Ми забирали з живота дитини жирову тканину. Через спеціальний фільтр з неї отримували мезенхімальні стовбурові клітини та вводили їх в ті ділянки мʼяких тканин, де ми хотіли отримати покращення локальної ситуації», – розповіла завідувачка відділення ортопедії і травматології Галина Гачкевич.

Операція тривала лише годину. Уже наступного дня Микола повернувся додому. Медики запевняють: стан шкіри на його стопі суттєво поліпшиться за три місяці. Тоді він зможе вести максимально активне життя без постійних перев’язок та відвідування лікарів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: лікарня святого Миколая

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *