ОСТАННІ НОВИНИ

Війною Росія завдала збитків українському довкіллю на 8 трлн грн

Наталя Дуляба

|

За 15 місяців повномасштабної війни, яку почала Росія, збитки, завдані довкіллю України, оцінюють уже у 8 трлн грн. Про це під час круглого столу у «Медіацентрі Україна» 24 травня сказав представник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Ставнійчук.

«Збитки, завдані атмосферному повітрю, воді та землі, сьогодні становлять вже майже 2 трлн грн. Збитки, завдані надрам, – близько 6 трлн грн. Втім робота з підрахунку триває. Ми всі розуміємо, що основна мета – отримати репарації за ці збитки. Але, звісно, ми хочемо уніфікувати всі підходи на міжнародному рівні», – сказав він.

За словами Олександра Ставнійчука, для підрахунку збитків, завданих Україні війною, Держекоінспекція та Держгеослужба використовують сім методик. Вони охоплюють води, повітря, ґрунти, ліси, природно-заповідний фонд.

Аби вдосконалити ці методики, Міндовкілля аналізує напрацювання міжнародних експертів та організацій, працює над директивами ЄС, а також вивчає роботи українських фахівців. Втім як підкреслив Олександр Ставнійчук, головне завдання України зараз – зафіксувати всі збитки, завдані російським вторгненням.

«Ці методики, які у нас є зараз, я вважаю, частково будуть змінені. І міжнародні експерти, і наші фахівці працюють для того, щоб максимально вдосконалити ці документи. Але зараз основне наше завдання – це збирати кейси (всі випадки забруднень довкілля і нищення природних ресурсів з боку РФ, – ред.) Не буде великою проблемою щось перерахувати потім. Проте важливо, щоб у нас була достатня доказова база, яка надалі буде задіяна для того, щоб отримати всі ці відшкодування в суді», – додав представник Міндовкілля.

Нагадаємо, загальні збитки довкіллю України, завдані за 10 місяців повномасштабної війни, оцінювали у понад 1,69 трлн грн. Станом на початок листопада 2022 року, тобто за дев’ять місяців російського вторгнення, йшлося про 1,35 трлн грн.

Збитки довкіллю лише на Львівщині оцінили майже у 34 млрд грн. Такими були підрахунки екологів за 10 місяців повномасштабної війни.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *