ОСТАННІ НОВИНИ

Львівщина першою в Україні завершила процес декомунізації

Ольга Денисяка

|

Львівщина стала першою серед областей України, де завершили процес декомунізації. Про це йдеться в повідомленні Департаменту комунікацій та внутрішньої політики Львівської ОВА.

У 2023 році на Львівщині знесли 312 пам’яток радянського минулого. Найбільше монументів впало у Львівському районі – 78. На другому місці Червоноградщина – 62. На третьому – Золочівщина, де знесли 51 пам’ятку. Останні монументи знесли у Лопатинській та Новояричівській громадах.

Загалом в області було понад 150 пам’ятників радянському воїну, 43 обеліски та стел, 40 пам’яток «скорботна мати» та «батьківщина мати», 10 колгоспниць, 5 героїв радянського союзу. Та ще 59 інших об’єктів.

Про завершення процесу декомунізації повідомив і голова Львівської ОВА Максим Козицький. Він зазначив, що коштів з обласного бюджету на повалення радянської спадщини не витрачали, а прибрати їх допомогли небайдужі місцеві жителі.

Нагадаємо, що активна декомунізація й «пам’ятникопад» на Львівщині з новою силою розпочався у середині лютого 2023 року. Загалом на Львівщині досі стояли більше двох сотень радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. Усі пам’ятники, монументи й інші скульптури мали зробити музейними експонатами.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, то в таких випадках проводять ексгумацію і перепоховання.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *