ОСТАННІ НОВИНИ

Занедбаний монастир УПЦ МП у Львові відреставрують під реабілітаційний центр

Наталя Дуляба

|

Триповерхову занедбану будівлю в історичному ареалі Львова на вул. Пекарській, 59-А відреставрують під корпус реабілітації Unbroken. Про це йшлося 26 січня під час засідання виконавчого комітету Львівської міськради.

Йдеться про триповерховий будинок, який належить до комплексу колишнього монастиря Воскресенців, зведеного наприкінці XIX століття. Будівля є у вкрай занедбаному стані, донедавна її використовувала УПЦ Московського патріархату як Свято-Воскресенський Новоафонський монастир.

Ця релігійна громада навесні 2022 року вирішила вийти з підпорядкування Московського патріархату й перейшла до Православної церкви України.

Саме приміщення на вул. Пекарській, 59-А мерія Львова вирішила перетворити у реабілітаційний центр. Для цього влітку 2023 року його прийняли у комунальну власність і передали в користування Першого медоб’єднання.

Тепер Львівська міська рада видала містобудівні умови та обмеження на реставрацію цього об’єкта.

«Цей важливий історичний об’єкт відреставрують і пристосують під медичну функцію. Там має бути реабілітаційний центр. Це має бути зразкове ставлення до історичного об’єкта як всередині, так і ззовні», – прокоментував головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Коли саме планують розпочати роботи, як довго вони триватимуть і у скільки обійдуться, наразі ще не кажуть.

Довідково: комплекс будівель на вул. Пекарській, 55-59 у Львові є колишнім монастирем польського ордену Воскресенців. Їх на місці давнього сиротинця збудували протягом у 1881-1932 роках на землях, що належали монахам-францисканцям. Проєкт розробив архітектор Альбін Заґурський.

До комплексу входять будівля колишнього інтернату, костел із вежею, надбрамний корпус і невеличка каплиця.

У 1945 році монахи-воскресенці змушені були залишити Львів. Інтернату перетворили на військовий шпиталь, його ліквідували у 2010-х роках.

З 1994-го у колишньому костелі діє протестантський храм Христа Спасителя Української християнської місії відродження милосердя, інші будівлі перейшли у колективну власність УПЦ Московського патріархату. Навесні 2022 року ця нерухомість стала у підпорядкування Православної церкви України.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *