ОСТАННІ НОВИНИ

Посеред зими у нацпарку на Львівщині виявили «віщуна весни»

Наталя Дуляба

|

На території національного природного парку «Сколівські Бескиди» наприкінці січня виявили плямисту саламандру, що не характерно для цього сезону. Саме цю тварину вважають передвісником весни у горах. Про це Львівському порталу повідомили в адміністрації заповідника.

Несподівано на плямисту саламандру натрапили патрульні служби охорони нацпарку у четвер, 25 січня. Її ще називають вогняною, оскільки здатна виживати у вогні.

Як зауважують у «Сколівських Бескидах», цей тип саламандр зимує групами в підземних норах під каменями або коренями дерев. Однак тепла зима спонукала тварину завчасно вилізти з місця зимівлі і таким чином сповістити про наближення весни.

«Українці звикли до думки, що прихід весни віщує бабак. На Сколівщині бабаки не водяться, натомість живуть саламандри – місцеві віщуни весни. Щиро віримо, що вона буде ранньою, теплою і, молимось Богу, переможною», – зауважують у національному природному парку.

Довідково: плямисту (вогняну) саламандру в Україні можна зустріти лише в чотирьох областях: Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій та Львівській.

Вона живе у букових і смерекових лісах Карпат, де є товстий шар лісової підстилки та моху. Також тварину можна зустріти на узліссях, зрубах і навіть на полонинах.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *