ОСТАННІ НОВИНИ

Їли тушонку: у двох мешканців Львівщини виявили ботулізм

Наталя Дуляба

|

80-річний мешканець Львівщини разом зі своєю донькою потрапив до лікарні після вживання домашньої тушківки. Медики діагностували їм ботулізм. Про це Львівському порталу повідомили в обласному центрі контролю й профілактики хвороб.

Хворими виявились мешканці Золочівського району: 80-річний батько і його 44-річна донька. Обоє їли тушонку з яловичини власного приготування.

На четвертий день після споживання у них з’явилась блювота, сухість у роті, збій у роботі кишківника, порушення ковтання та розлади мовлення.

Із цими симптомами хворі звернулись у Золочівську центральну районну лікарню, але згодом їх забрали в обласну інфекційну лікарню, попередньо діагностувавши ботулізм.

Пацієнтам уже ввели протиботулінічну сироватку, їхній стан оцінюють як середньої важкості.

Це перший випадок ботулізму у Львівській області в 2024 році. Хоча загалом торік цю недугу виявили лише в однієї людини – у 56-річної мешканки Стрийського району. Вона захворіла після того, як їла консервовані гриби домашнього приготування.

Нагадаємо, ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків цієї хвороби можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше  овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином.

Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими – ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте фіксують і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється при недотриманні відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,
  • сильно виражена сухість у роті,
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,
  • запаморочення,
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечника (здуття живота, закреп),
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *