ОСТАННІ НОВИНИ

За зразком НАТО: в українській армії вводять нову систему управління ресурсами

Наталя Дуляба

|

Міністерство оборони України завершило перший етап впровадження у ЗСУ автоматизованої системи управління оборонними ресурсами на базі System Analysis Program Development (SAP). Це провідна міжнародна система у сфері управління ресурсами, яку використовують 28 країн НАТО. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі відомства.

Нова система автоматизує процеси постачання, формує інформацію про залишки на складах, заявки, дозволяє бачити реальну потребу, закуповувати та вчасно забезпечувати військо усім необхідним.

«Пріоритет Міністерства оборони – це впровадження автоматизованих систем і відмова від паперових процесів. SAP допоможе нам забезпечити найсучасніший процес управління оборонними ресурсами», – розповіла заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

Автоматизацію почали з обліку речового майна, завдяки чому повністю вдалося оновити процеси та обладнання в одному з центрів забезпечення оперативного рівня, який об’єднує значну кількість військових частин.

Також завдяки SAP автоматизували контроль за постачанням та обліком озброєння та військової техніки на основних базах. Це стосується і запчастин до техніки, яку Україна отримує в межах міжнародної технічної допомоги.

«Для того, щоб система працювала всюди, вже адаптовані та навчені працівники складів. Результатом остаточного запровадження системи має стати повна автоматизація процесів логістики і повноцінна відмова від паперового документообігу в логістичних операціях», – підсумувала радниця заступниці міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Оксана Ферчук.

У планах Міноборони – до кінця 2024 року провести облік майна у всіх складах та військових частинах, що працюватимуть з системою SAP. Їх також повністю модернізують.

На запровадження нової системи управління ресурсами у ЗСУ відреагував також й керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін. Організація ще з літа 2022 року активно говорить про гостру необхідність таких змін в армії.

«В серпні 2022 року ми вийшли з публічною критикою Резнікова, який не спромігся забезпечити Сили оборони ІТ-системою логістики. В РФ така система була вже давно. В паблік ми були вимушені вийте через те, що місяці наших непублічних вмовлянь Резніков проігнорував.

Сьогодні команда Рустема Умєрова презентувала ІТ-систему логістики на базі SAP. Наголошу, презентовано вже розгорнуту верхньорівневу систему. Якби вживав алкоголь, то відкрив би сьогодні шампанське», – відзначив Віталій Шабунін.

За його словами, SAP не застосовується на рівні бригади і нижче. Розгортання ІТ-інструменту логістики на нижчих рівнях в армії якраз триває.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *