ОСТАННІ НОВИНИ

Пам’ятку в самому центрі Львова продали за 412 мільйонів гривень

Андрій Котенський

|

Державний «Укрексімбанк» продав із аукціону свою філію в центрі Львова – п’ятиповерхову пам’ятку архітектури на площі Міцкевича, 4. Стартова ціна лоту становила 373,6 млн грн, але в процесі торгів трьох учасників вона зросла до 412 мільйонів гривень. Відповідні результати торгів оприлюднено на OpenMarket (держпідприємство «СЕТАМ» Міністерства юстиції України).

Що цікаво, насправді на торги подались 13 учасників, але 10 із них відхилили через несплату гарантійного внеску, що становив понад 18.5 млн грн. Тобто участь у самому аукціоні взяли тільки три учасники.

Платформа не показує імен і назв фірм учасників аукціону, тому переможець і новий власник будинку наразі невідомий.

Як відомо, проданий будинок має статуc пам’ятки культурної спадщини. Укладення договору купівлі-продажу майна можливе тільки після отримання від відповідного органу охорони культурної спадщини погодження на відчуження (продаж).

У договорі купівлі-продажу також передбачено, що переможець аукціону має перерахуувати всю суму до 23.01.2024. Водночас, продавець зобов’язується звільнити приміщення та передати покупцю майно, за домовленістю сторін, але не пізніше 01.07.2024 року. Водночас, покупець (новий власник) у місячний строк з моменту реєстрації права власності на банківську споруду, зобов’язаний укласти з відповідним органом охорони культурної спадщини новий охоронний договір на вказану пам’ятку культурної спадщини.

Як повідомляв Львівський портал, продати нерухомість, як кажуть в «Укрексімбанку», вирішили задля оптимізації витрат, адже зараз використовують лише 15% будівлі.

Загальна площа будинку становить 7 108 м кв. З боку вул. Вороного є парковка, також тут є сучасні системи автономного опалення та кондиціонування.

Також відомо, що регіональне управління Фонду держмайна виставило на аукціон триповерхову пам’ятку в центрі Львова на проспекті Шевченка, 9. Стартова ціна всього 11,7 млн грн.

Історична довідка:

Будівля на площі Міцевича, 4 є пам’яткою архітектури місцевого значення. Її збудували у 1804 році під готель «Європейський» («Hotel d’Europe»), що є одним із найдавніших у Львові. Початкова будівля готелю мала лише один поверх, згодом її розбудували до чотирьох.

У 1870-х фасад готелю виконали в неоренесансному стилі. У цей час тут також діяла книгарня і друкарня Францішека Ріхтера, у якій видавалися популярні львівські газети «Кур’єр Львівський» та «Стріха». На даху будинку у 1877-1887 рр. містилося фотоательє Едварда Тшемеського, а пізніше – Кароля Рошкевича, Людвіка Вележинського.

В 1895 році готель придбав ресторатор Альберт Сковрон (Шковрон), на замовлення якого у дворі прибудували ресторан. У 1949 році назву готелю «Європейський» змінили на «Україна».

З 2006 року в будівлі, переобладнаній у стилі австрійського класицизму 60-70-х років XIX століття, відкрили центральний офіс «Укрексімбанку».

Фото: Укрексімбанк, Центр міської історії

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *