ОСТАННІ НОВИНИ

«95 квартал» висміяв переселенку «сіСькадовська»: обурений мер запустив флешмоб

Наталя Дуляба

|

Студія «Квартал 95» зняла нібито дотепну сценку про переселенку з окупованого росіянами Скадовська, яка, переїхавши на Закарпаття, намагається говорити українською мовою і «кумедно» перекручує слова. Мер міста Олександр Яковлєв обурився через цей ролик та запустив флешмоб «Скадовськ говорить українською». Про це повідомляє Львівський портал.

Скандальний епізод, як відомо, вийшов в ефір 31 грудня в етері каналу 1+1. У ньому зображено переселенку зі Скадовська на Херсонщині, який нині перебуває під окупацією російських військ. Жінка перебралась на Закарпаття і стала розмовляти українською мовою, перекручуючи слова й створюючи нібито «смішний» контекст.

Героїня сюжету розповідає, що досі не спілкувалась українською, бо вона «сіСькадовська» (зі Скадовська), «разговорювала на росіянському язику», а українську «вирчала/вовчара» (вивчала) лише у школі. І дотепер вже всі слова «позаблювала» (позабувала), тому не хоче «коверкать рідну мову».

Сам закарпатець натомість заспокоює жінку, допомагає їй підібрати правильне слово й обіцяє спробувати не сміятись із її помилок.

«Не переймайтесь, головне практикуватися. Помилятися не соромно. Соромно у своїй країні не розмовляти своєю рідною мовою», – каже чоловік.

Сцена продовжується тим, що переселенка розповідає про свої враження від життя на Закарпатті й людей, у яких вона зупинилась. При цьому жінка продовжує перекручувати слова, а співрозмовник згодом вже ледь стримує сміх.

На цей ролик вже відреагував міський голова Скадовська Олександр Яковлєв. Він висловив своє обурення й закликав Студію «Квартал 95» вибачитись за недоречний жарт.

«Напевно, жарти про “сіськи” зі Скадовська комусь здаються дуже дотепними. Але хай це залишиться на совісті режисерів. Сподіваюся, у них вистачить сили вибачитися перед українцями. Скадовськ сьогодні в окупації і те, чого зараз дійсно потребують його мешканці, – це підтримки», – сказав мер.

Олександр Яковлєв додав, що у місті справді багато людей були російськомовними, але всі добре розуміють українську і добре нею говорять. Тому він запустив флешмоб «Скадовськ говорить українською» і закликав мешканців зачитати щось українською. Сам посадовець продекламував вірш львівського поета Грицька Чубая «В двадцятий вік не просто жити».

«Незалежно від того де ви є тепер, знаю, що в серці ви любите Скадовськ. Український Скадовськ. Бо саме за українську мову і культуру сьогодні нас намагається знищити орда. А ми сильніші, бо ми єдині», – підкреслив Олександр Яковлєв.

Як пише Інститут масової інформації, в «1+1 media» уже заявили, що випуск «Новорічного кварталу» перемонтують і оприлюднять на платформах каналу без цього номера.

«Ми розуміємо суспільне обурення і просимо вибачення в аудиторії, яку зачепив цей номер. Творча команда, яка створювала цей випуск, жодним чином не хотіла образити почуття українців. У випусках “Вечірнього кварталу” команда жартує над собою, підіймає актуальні теми, інколи гіперболізуючи їх, адже це один із законів гумору. Це був саме такий випадок», – вказано у повідомленні пресслужби.

Також пресслужба надала коментар від студії «Квартал 95». Гумористи запевняють, що поважають усіх скадовців та загалом переселенців із тимчасово окупованих територій. А своїм номером вони хотіли «показати, що не страшно робити навіть грубі помилки при переході з російської на українську, більш соромно – продовжувати говорити мовою ворога».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *