ОСТАННІ НОВИНИ

Ракетна атака на Київ 2 січня: СБУ заблокувала вебкамери, які знімали роботу ППО

Маркіян Рой

|

Правоохоронці по «гарячих слідах» встановили адреси та демонтували вебкамери, які транслювали роботу протиповітряної оборони та локації критичної інфраструктури Києва під час повітряної атаки рф 2 січня. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

Мова йде про дві роботизовані онлайн-камери зовнішнього спостереження, які були зламані російськими спецслужбами, щоб шпигувати за Силами оборони у столиці.

За даними кіберфахівців СБУ, один із пристроїв знаходився на балконі багатоквартирного будинку і використовувався місцевим ОСББ для моніторингу прибудинкової території.

Однак, внаслідок хакерського зламу агресор отримав віддалений доступ до управління цією вебкамерою. Проникнувши до її налаштувань, спецслужби рф змінювали кут огляду та під’єднали її до стрімінгової платформи в YouTube.

Таким чином окупанти приховано фіксували всю візуальну інформацію у діапазоні роботи камери.

Інший пристрій зовнішнього спостереження заблоковано в одному з житлових комплексів Києва. Мешканці використовували його для нагляду за прибудинковим паркінгом.

Кіберфахівці СБУ встановили, що цією вебкамерою ворог віддалено керував для прихованої фіксації прилеглої території, у тому числі об’єктів критичної інфраструктури.

За наявною інформацією, за допомогою цих камер агресор збирав дані для підготовки і коригування ударів по Києву.

За всіма викрити фактами тривають комплексні заходи для нейтралізації нових спроб ворога вести розвідувально-підривну діяльність через онлайн-камери.

Загалом з початку повномасштабного вторгнення рф кіберфахівці СБУ заблокували роботу близько 10 тис. ІР-камер, які ворог міг використати для коригування ракетних обстрілів по Україні.

Нагадаємо, вранці 2 січня російські окупанти атакували Україну. Ракети змінювали свій курс, але зрештою полетіли на Київ. На столицю згодом ворог запустив й аеробалістичні ракети «Кинджал».

Командувач Повітряних Сил Микола Олещук відразу заявив, що зараз Росія фактично повторила свою найбільш масовану атаку, здійснену 29 грудня.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що Росія випустила по Україні 99 ракет різного типу та 35 «Шахедів». Українська ППО знищила 72 ракети та всі дрони.

Вже відомо про влучання у Києві та 20 постраждалих. На місцях працюють рятувальники та інші служби. В Київській області загинуло подружжя, ще шестеро отримали поранення. Є значні руйнування.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *