ОСТАННІ НОВИНИ

Назвали підозрюваних у розстрілі українських військових на Запоріжжі

Андрій Котенський

|

В Офісі генерального прокурора кажуть, що мають підстави підозрювати у страті трьох українських військовополонених військових із російської 76-ої гвардійської десантно-штурмової дивізії відомої як «Псковська десантна дивізія». Про це в ефірі Радіо Свобода заявив Юрій Бєлоусов, керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офісу генерального прокурора.

Він додав, що імена загиблих військовослужбовців Збройних сил України встановлені, наразі верифікуються і будуть оприлюднені згодом. Також наразі у прокуратурі не готові коментувати, де нині тіла полеглих військових.

«На цей час ми можемо підтвердити справжність відео. Нами були встановлені наші військовослужбовці, які були жорстоко вбиті. Більше того, ми зараз встановлюємо причетних осіб до цього злочину. Ми маємо припущення вважати, що до здійснення цього злочину має відношення 76-а десантна дивізія (армії – ред.) Російської Федерації. Але ці дані ми наразі перевіряємо. Ця дивізія вже відома воєнними злочинами, які вчинялися в Україні, зокрема на Київщині», – заявив посадовець.

За словами Юрія Бєлоусова, інформація про вчинок російської армії потрапила до правоохоронних органів 16 грудня – саме тоді, ймовірно, й була вчинена страта українських полонених російськими військовими.

«Розслідування нами було розпочато одразу, 16 грудня цього року – як тільки інформація потрапила до правоохоронних органів, просто в публічній площині з’явилась нещодавно. У нас є інформація саме про (страту – ред.) 16 грудня», – сказав Юрій Бєлоусов.

Посадовець також пояснив, що у такій поведінці російських військових на Запоріжжі Офіс генпрокурора України вбачає системність. За словами Бєлоусова, цього ж місяця було встановлено використання російською армією українських військових як живого щита. Керівник департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту припускає, що російське командування може інструктувати своїх підлеглих, оскільки точно знає про їхні діяння.

«Лише протягом останнього місяця саме біля цього населеного пункту в Запорізькій області був випадок використання наших полонених як живого щита, фактично в тому самому районі. Це знову говорить про системність практики, що це не поодинокий випадок, і що про це точно знає командування Російської Федерації, підлеглі якого здійснюють ці злочини. А можливо, навіть інструктує своїх підлеглих у цьому плані», – заявив керівник департаменту.

Раніше повідомлялось, що російські військові розстріляли двох українських військових, які здавалися в полон біля Степового на Донеччині. Російських окупантів, які стратили беззбройних українських військових, ліквідували.

В Офісі генпрокурора також відкрили кримінальну справу за фактом використання росіянами українських військовополонених як «живого щита».

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що з липня Офіс омбудсмена отримав десятки відео з публічними стратами українських військових росіянами. До цього у мережі опублікували відео, на якому російський військовий ножем відрізає голову українському захиснику, який на той момент був ще живим. А в березні 2023 року у мережі з’явилося відео, на якому росіяни демонстративно розстріляли беззбройного українського військовополоненого після його слів «Слава Україні».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *