ОСТАННІ НОВИНИ

Truskavetska Apart Hall. Що не так із новим будівництвом під Львовом?

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

У вівторок, 19 грудня, місцеві підприємці із села Сокільники, що межує із Львовом, програли у суді перший бій місцевому забудовнику. Замовник будівництва, ПП «Спецпродукт», у не призначеній для будівництва висотного житла промисловій зоні села звів комплекс багатоквартирних будинків під виглядом апартаментів Truskavetska Apart Hall. Багатоповерхівки спорудили впритул до ділянок промислового кластеру, що, за даними позивачів, несе загрозу їхній майбутній роботі. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу, який також побував на засіданні суду.

Багатоповерхівки, розташовані впритул до місцевих підприємців, активно почали будувати на початку повномасштабного вторгнення рашистів в Україну під виглядом апартаментів – багатофункціонального комплексу.

То що не так із Truskavetska Apart Hall?

Новий комплекс Truskavetska Apart Hall висотою 36 метрів зводять на межі зі Львовом, але у сільській місцевості Сокільників на вулиці Трускавецькій, де гранично допустима висота будівель становить 12 метрів. Водночас будівництво презентують як багатофункціональний комплекс, який не має таких обмежень висотності.

Як вказано на сайті продажу нерухомості ЛУН і забудовника «Галжитлобуд», у Сокільниках зводять дві багатоповерхівки висотою 36 метрів. Більший будинок, що складається із двох секцій на 12 поверхів, вже збудовано, так само як і менший – на 10 поверхів. Нерухомість реалізовують за дуже привабливою ціною – близько 600 доларів за 1 м кв тоді як на ринку середня вартість житлових квартир стартує від 1200 доларів за метр.

Що цікаво, виставляючи на продаж апартаменти в багатофункціональному комплексі, який згідно з дозвільними документами є нежитловою будівлею, забудовник може вводити потенційних покупців в оману, оскільки в таких помешканнях неможливо прописуватись, а усі комунальні тарифи будуть рахуватися за промисловим тарифом. Тобто усі жителі Truskavetska Apart Hall оплачуватимуть комунальні послуги як промислові підприємства.

До прикладу, вартість електроенергії для населення становить 2,64 гривень/кВт-год, а на власників апартаментів очікує вже 6 грн. Вартість газу для населення становить 7,93 грн з ПДВ за 1 кубометр, а в апартаментах така послуга обійдеться у 2-3 рази дорожче.

З чого все почалося

16 вересня 2021 року Сокільницькою сільською радою було видано ПП «Спецпродукт» містобудівні умови та обмеження (або містобуди, реєстраційний МЕМІ01:4028:8234:5605:6830) на нове будівництво багатофункціонального комплексу на вулиці Трускавецькій в Сокільниках. У погоджених документах гранична висотність будівництва склала 36 метрів із забудовою земельної ділянки на 70%, а відстань від об’єкта будівництва до червоних ліній та меж земельної ділянки – всього лише 1 метр. Згідно з містобудами зводили будівлі для  адміністративних цілей на території виробничого підприємства.

На фото – припарковані авто на приватній ділянці підприємців, а вікна «апартаментів» виходять просто на виробничі площі.

У той же ж час генпланом села Сокільники на момент затвердження детального плану території на цьому місці було передбачено розташування виключно виробничих підприємств, а не висотних багатоквартирних будинків.

Не менш цікава деталь, що в детальному плані території високовольтна лінія електропередач (ЛЕП) із 110 кВт перетворилась на 10 кВт, згубивши дорогою 100 кВт.

Видані містобудівні умови та обмеження з вищевказаними параметрами вочевидь грубо порушили права підприємців, про що вони повідомили в своїй заяві до влади.

«Уповноваженими посадовими особами Сокільницької сільської ради під час реєстрації містобудівних умов та обмежень свідомо не було внесено посилання на відповідність генплану села Сокільники, оскільки це будівництво суперечить йому. Зокрема, забудова земельної ділянки з відступом лише в 1 метр від червоних ліній та межі земельної ділянки створить перешкоди для руху великогабаритного вантажного транспорту, який регулярно заїжджає на території наших підприємств», – йшлось у зверненні.

Справа у суді

На початку судового засідання адвокат підприємців Микола Підбірний клопотав у суду про уточнення доказів новими документами, зокрема, повторно дослідити графічні і текстові матеріали містобудівної документації, які дають можливість встановити, чи відповідає спірний детальний план території, розроблений у 2018 році, чинному на той момент генеральному плану Сокільників, і, відповідно, чи відповідають вони генеральному плану станом на сьогодні.

За його словами, це мало б засвідчити хибні висновки експертів, адже детальний план території, де зводять Truskavetska Apart Hall, не відповідає чинному генеральному плану території населеного пункту.

Натомість представники Сокільницької сільської ради і забудовників вимагали відхилити відповідне клопотання, мовляв, суду представили вже достатню кількість документів, за якими можна ухвалити правочинне рішення. Суддя Ірина Чаплик все ж долучила уточнювальні матеріали до справи.

Також захист забудовника виступив категорично проти проведення виїзного засідання суду на місці будівництва, куди позивачі запрошували усіх сторін спору та експертів, аби наочно оцінити конфуз нового будівництва у кварталі виробничих підприємств. Метою цього клопотання було спростування доказів, що нове будівництво не шкодить інтересам чи правам місцевих підприємців.

Окрім того, на місці хотіли встановити невідповідність норм безпеки через проходження високовольтної мережі і порушення меж природоохоронних зон. Проте цього разу суд став на бік забудовників і відхилив відповідне клопотання. Мовляв, сам предмет спору не відповідає клопотанню, а вже подані матеріали справи повністю відображають загальну картину.

«Предметом спору є визнання нечинності правового акту і невідповідність детального плану території генеральному плану», – пояснила позицію суддя Ірина Чаплик.

У ході засідання позивачі звернули увагу суду, що генплан взагалі не передбачав забудову північно-східної частини села висотною забудовою, бо її передбачили для промислових підприємств.

«В основах генерального плану Сокільників прописано, що у складі господарського комплексу села перебувають підприємства та організації малого бізнесу, а відтак має бути системний підхід до їхнього розвитку та підтримки, створення сприятливих правових умов для їхнього сталого і ефективного розвитку. Громада в особі органу місцевого самоврядування декларує підтримку бізнесу, який сплачує податки до бюджету. І генеральний план це має відображати. Що стосується висотності будівель у Сокільниках, то квартали забудови передбачені не вище 4 поверхів», – наголосив адвокат Микола Підбірний.

Утім захист апелював, що обмеження на 4 поверхи стосується житлової забудови, а обмеження висотності для зведення нежитлових будівель немає. Мовляв, за документами і функціональним призначенням апартаменти Truskavetska Apart Hall, де активно продають помешкання, – нежитлове будівництво.

Також стало відомо, що підприємців взагалі не питали, як вони ставляться до зміни цільового призначення землі сусідів на суміжних землях промисловості.

«Позивачам не надали законного права на подачу своїх пропозицій щодо території, де ініціювали зміни цільового призначення землі зі сільськогосподарського на землі промисловості, було порушено процедуру інформування про початок таких обговорень. Але позиції власників суміжних земельних ділянок мали бути обов’язково розглянуті під час громадських обговорень, коли розробляли спільний генеральний план цієї території. Їхній інтерес не врахували, бо жодних відомостей про розробку детального плану і зміни цільового призначення землі для розміщення багатофункціональних комплексів висотою у 36 метрів, із порушенням охоронної зони суміжних територій на відстані 50 метрів, із відстанню від існуючих будівель 8 метрів взагалі не надходило. Єдине повідомлення, яке є в матеріалах справи, і на яке посилається відповідач – це оголошення про процедуру громадського обговорення в газеті «Голос народу» від 24 лютого 2018 року. Там дослівно було сказано, що «Сокільницька сільська рада інформує про проведення громадського обговорення щодо розроблення детального плану території для земель виробничо-складських та офісних приміщень на вулиці Героїв Майдану – Підстригача». Жодного слова про проектування суміжних земельних ділянок для побудови багатофункціональних комплексів на вулиці Трускавецькій не було. Чи мали підприємцям про це повідомити? Мали, бо це чітко визначено законодавством, і має правові та економічні наслідки… Мало того, 24 лютого ще в природі не існувало детального плану цієї території. Він з’явився із підписом начальника відділу архітектури лише 26 лютого 2018 року», – повідомив адвокат Микола Підбірний.

Забудова промислового сектору багатоповерхівками призведе до знищення підприємництва. З такою заявою виступив підприємець Юрій Фітьо.

«Ми не якась коптильня. Наше підприємство існує не перший рік, сертифіковане австрійською фірмою, а продукція виготовлена на унікальному обладнанні повністю відповідає європейським вимогам та експортується до ЄС під брендом конденсаційних котлів «Альмео». Подібних підприємств, що відповідали б нашому рівню, в Україні не існує. Більшість міжнародних делегацій, які відвідували Сокільники, із захватом згадували наше підприємство. Представники Люблінського воєводства пропонували перенести все виробництво до Польщі, де нам були готові виділити землю і підтримку. Але ми відмовились, бо обрали залишитись, працювати і сплачувати податки в Україні.

На допомогу українцям, що постраждали від війни, лише минулого року ми відправили більше 20 км труб, які просила влада Києва, Одеси і інших прифронтових міст. І це не враховуючи регулярні прохання підтримки потреб місцевих шкіл та садочків, де без нашої продукції під загрозою опинявся опалювальний сезон. Ми також виготовляємо продукцію, яку використовують для розмінування деокупованих територій. Мало того, частина наших працівників взяли до рук зброю і стали на захист України від терористичної росії. На жаль, троє із них більше ніколи не повернуться, бо загинули на фронті… І нам тепер пропонують згортатися?

У підприємство з виготовлення конденсаційних котлів інвестовано десятки мільйонів гривень і казати про те, що ми можемо перепрофілюватись через побудову апартаментів – це абсурд. У нас налагоджені всі виробничі процеси, і до виробництва залучено 60 місцевих робітників. Ми також отримали грант від Європейського банку реконструкції і розвитку. Перейти у інше місце через зведення житлового комплексу Truskavetska Apart Hall, який нависає над нами у промисловій зоні, із усім комплексом наших зобов’язань перед партнерами, зокрема, міжнародними – на сьогодні просто неможливо. Це призведе до знищення нашого підприємства», – заявив у суді Юрій Фітьо.

Водночас сторона захисту переконувала, що немає законних підстав на задоволення позову підприємців, а їхнє занепокоєння, що поруч виростатимуть нові багатоповерхівки, нібито безпідставні. Бо на сьогодні відсутні документи, що на «голих» ділянках громадян Світлани Дорош та Юлії Кондрат будуватимуть багатоповерхівки у майбутньому.

«Ми не заперечуємо того, що на детальному плані території, який оскаржується у суді, є неправильні позначення охоронних зон, зокрема ЛЕП потужністю 110 кВт. Але це не є підставою для скасування детального плану території. На момент створення детального плану норми закону, що передбачали нанесення ним охоронних зон, не було. Вона з’явилась лише 17 червня 2020 року. Ця помилка не може бути вимогою до скасування детального плану… Високовольтні лінії електромереж можуть бути перенесені, і як відповіли нам на запит Світлани Дорош до «Львівобленерго», природоохоронна зона може бути зменшена шляхом прокладання мереж під землею, а відтак вона скоротиться із 20 до 1 метра від лінії крайнього кабелю до фундаменту будови. Це здорожчить процес, але якщо буде рентабельно, дасть можливість забудовнику будувати. Врешті ніхто не казав, що там будуватимуть будинки висотою 36 метрів. Детальним планом вказано, що там є така можливість, але тільки тоді, коли користувачі земельних ділянок обійдуть вимоги інженерного і технічного характеру. Як на цьому етапі незапроєктоване будівництво шкодить підприємцям? Люди мають право споруджувати об’єкти господарювання на своїй землі», – апелював адвокат зі сторони забудовників Віктор Бевзенюк.

Рішення першої інстанції

За підсумками дебатів Львівський окружний адміністративний суд не побачив невідповідності документації на будівництво чинним вимогам Закону України та містобудівної документації, тож відмовив підприємцям у скасуванні нормативно-правового акту, яким Сокільницька сільська рада дала зелене світло на забудову промислової зони багатоповерхівками.

«Суд вирішив у задоволенні позивних вимог Юрія Фітя, Тараса Коваля та Володимира Беня до Сокільницької сільської ради Львівського району Львівської області за участі третіх сторін ПП «Спецпродукт» та ПП «Геобуд» про визнання протиправним та нечинним нормативно-правового акта – відмовити», – оголосила рішення суддя Ірина Чаплик.

Рішення суду набере законної сили, якщо не буде подано апеляцію впродовж 30 днів.

Підприємці готують апеляцію

Представники промислового кластеру не згідні з таким рішенням суду і будуть подавати апеляцію. Про це в коментарі Львівському порталу повідомив позивач Юрій Фітьо.

«Ми не згодні із цим рішенням і будемо подавати апеляцію у встановлений термін. На жаль, у нашій країні підприємці боролися за свої права при Януковичу і продовжують боротися при сьогоднішній владі. Це рішення вкотре доводить, що держава не захищає підприємців, які сплачують податки у місцеві бюджети. А органи місцевого самоврядування не йдуть нам назустріч. Натомість створюють додаткові перепони нашій діяльності заради чиїхось інтересів», – заявив підприємець Юрій Фітьо.

Він переконаний, що зведення 12-ти поверхового житлового будинку, стіна якого розташована на відстані 1 метра від його ділянки, є незаконним і загрожує майбутній роботі низки підприємців, що межують із новим житловим комплексом під виглядом апартаментів.

Юрист позивача Микола Підбірний додав, що можна буде надавати оцінку, коли буде опубліковано повний текст рішення.

«Я можу лише сказати, що рішення занадто формалізоване ситуацією. Чітко всі свої зауваження ми пропишемо у мотивувальній частині нашої апеляції. Наразі ми вбачаємо підставу для відмови не тому, що щось не так із документом детального плану, а тому що не доведено порушення правил його ухвалення про що ми говорили дві із половиною години», – зазначив Микола Підбірний.

На чиєму боці громадськість

За словами голови ГО «Зручна громада» Уляни Солонюк, видані Сокільницькою сільською радою містобудівні умови та обмеження містять численні порушення законодавства України, порушують інтереси землекористувачів та власників суміжних земельних ділянок і суперечать інтересам мешканців Сокільницької територіальної громади. Яким чином забудовнику дали дозвіл на зведення багатоповерхівок у селі без належних громадських обговорень, теж відкрите запитання.

«Детальний план нової забудови не відповідає генплану. Це чорним по білому написано. Зміни у генеральний план, про які вони говорять, мали бути відображені у новому документі. Цих змін до території ніхто не проводив і це визнали всі сторони процесу. Особисто я, як мешканка Сокільників, дізналась про те, що вносяться зміни до генплану села влітку 2020 – у розпал коронавірусного карантину. Про це ніхто не повідомляв громадськості. Ми з’явилися на містобудівній раді несподівано для депутатів. Саме тоді ми вперше побачили плахту генплану, в який вносили зміни, про які ніхто не знав. Опоненти ж спекулюють, що підприємці не бажали цікавитись долею нового генплану. А як можна було бажати тримати цей процес на контролі, якщо підприємці та громада були позбавлені права брати в ньому участь? Бо інформації про те, що плануються зміни генплану, сільська рада офіційно на своєму сайті не повідомляла. У 2018 році так званий детальний план взагалі не згадував вулиці Трускавецької, а повідомлення в газеті містило інформацію про розробку складських приміщень, що відповідало генплану. Тому це не мало нікого насторожувати. Але насправді мова була не про склади, а про підкилимне узаконення зведення багатоповерхового комплексу. Це спроба надати незаконним діям законного вигляду», – сказала Уляна Солонюк.

На її переконання, сьогоднішній суд провалив іспит на дієздатність чинної судової системи України.

«Ми дуже довго і обґрунтовано доводили правоту, посилаючись на чинне законодавство та документи. Але виявилось, що в селі, де діє обмеження на спорудження будівель вище 12 метрів, таки можна будувати 36-ти метрові апартаменти впритул до промислового кластеру та нищити виробничий потенціал територіальної громади! Сподіваємось, що експерти, які надали висновки забудовнику, що можна вести таке будівництво, також відповідатимуть за свої дії у суді. Насторожує той факт, що суддя довго не могла розібратись у документах, що надавав адвокат позивача, та відхилила його клопотання про проведення виїзного засідання суду, де можна було на власні очі побачити, як забудовник звів 12-поверховий комплекс впритул до інших підприємств. І почути усі відповіді від згаданих експертів, чи такі масштабні комплекси взагалі можна там будувати», – додала Уляна Солонюк.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *