ОСТАННІ НОВИНИ

В ЄС розуміють, як продовжити допомогу Україні без Орбана, – Кулеба

Наталя Дуляба

|

В Європейському Союзі є розуміння того, яким чином продовжити фінансову допомогу Україні, навіть якщо угорський прем’єр Віктор Орбан й надалі блокуватиме такі рішення. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в етері «Сніданку з 1+1».

«Фінансова, макрофінансова підтримка з боку Європейського Союзу продовжиться. Питання тільки в одному: чи це буде консенсусний інструмент, консенсусна програма, яку затвердять усі держави-члени ЄС й Угорщина в тому числі, чи це буде програма, затверджена окремо без Угорщини… Але якщо все-таки Віктор Орбан упреться в це питання, то є 100% розуміння того, як запустити цю програму без консенсусу», – сказав глава українського МЗС.

Водночас Дмитро Кулеба додав, що Євросоюз до останнього намагатиметься запустити програму підтримки України саме консенсусом, оскільки єдність є джерело сили ЄС.

Нагадаємо, на саміті ЄС 14 грудня прем’єр Угорщини Віктор Орбан заблокував виділення Україні 50 млрд євро макрофіну. Також він погрожував накласти вето на початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу. Втім Європейська рада таки ухвалила відповідне рішення, коли політик покинув залу.

Крім того, Європейський Союз на саміті 14 грудня вирішив створити спеціальний фонд для допомоги Україні у 2024-2027 роках. Фінансування загалом складатиме 50 млрд євро.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *