ОСТАННІ НОВИНИ

ЄС передбачив 50 млрд євро для України на 2024-2027 роки, – МЗС

Наталя Дуляба

|

Європейський Союз на саміті 14 грудня ухвалив рішення про створення спеціального фонду для допомоги Україні у 2024-2027 роках. Фінансування складатиме загалом 50 млрд євро. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України.

Український фонд (Ukraine Facility) діятиме протягом 2024-2027 років, на цей час передбачено 50 млрд євро. Ці кошти Євросоюз виділить, зокрема на підтримку макроекономічної стабільності, відновлення та модернізацію України, а також на прискорення її європейської інтеграції.

«Це чіткий сигнал, що фінансова підтримка України з боку Євросоюзу продовжиться. Очікуємо на завершення всіх необхідних юридичних процедур в січні 2024 року, які дозволять якнайшвидше отримати відповідне фінансування», – наголошують в МЗС.

Водночас у відомстві додали: сподіваються, що заморожені в Європі російські активи також спрямують на потреби України, в тому числі й через Український фонд (Ukraine Facility).

В Міністерстві також вітають зобов’язання ЄС та його держав-членів і надалі задовольняти нагальні військові та оборонні потреби України, зокрема через Європейський фонд миру (EPF) та Місію військової допомоги ЄС, а також через двосторонню допомогу держав-членів.

Нагадаємо, на саміті 14 грудня Європейська рада вирішила розпочати переговори з Україною щодо її вступу до ЄС, незважаючи на те, що прем’єр Угорщини Віктор Орбан щоразу погрожував накласти вето. Рішення щодо України Єврорада ухвалила, коли політик покинув залу.

Разом із тим на саміті 14 грудня Орбан заблокував виділення Україні 50 млрд євро макрофіну від ЄС.

Додамо, сам статус кандидата у члени Євросоюзу Україна отримала у червні 2022 року, тож її шлях до відкриття переговорів зайняв майже півтора року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *