ОСТАННІ НОВИНИ

В Єврокомісії нагадали Угорщині, що Україна готова до переговорів про вступ в ЄС

Андрій Котенський

|

В Єврокомісії відреагували на заяву проросійського прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який наполягає, що саміт ЄС в середині грудня не повинен навіть розглядати питання початку переговорів з Україною про вступ до Євросоюзу. Про це повідомляє Європейська правда із посиланням на заяву представниці ЄК Ани Пізонеро.

За її словами, у Єврокомісії не погоджуються із твердженнями Орбана щодо того, що позиція ЄК щодо України є «необґрунтованою та погано підготовленою».

«Ми не вважаємо, що наша пропозиція необґрунтована. Навпаки, ми вважаємо, що Україна здійснила дивовижну роботу. Ми зі свого боку зробили рекомендації щодо початку переговорів, тепер рішення щодо наших пропозицій – за країнами-членами», – підкреслила вона.

Як відомо, угорський прем’єр категорично виступив проти початку переговорів про вступ України після того, як Європейська комісія дала своє зелене світло в листопаді.

Днями Орбан придумав собі, що Євросоюз повинен спочатку підписати угоду про стратегічне партнерство з Україною, а до розмов про переговори про членство повернутись «за 5-10 років».

Мало того, нещодавно Орбан написав лист президенту Євроради, у якому пригрозив заблокувати допомогу ЄС Україні та її рух до членства у Євросоюзі, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути всю свою стратегію підтримки Києва. Лідери країн-членів ЄС розглянуть ці питання на саміті 14-15 грудня.

Як відомо, 1 грудня депутата Верховної Ради і п’ятого Президента України Петра Порошенка заявив не випустили з України для участі в міжнародних зустрічах.

2 грудня СБУ оголосила, що Порошенко планував зустріч з проросійським прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, й, за розвідувальними даними, російські спецслужби нібито мали використати цю зустріч для здійснення ІПСО проти України.

В Угорщині підтвердили, що зустріч мала відбутися і вкотре зазначили, що подібні новини від СБУ є свідченням того, «що Україна ще не готова до членства в ЄС».

Раніше керівництво Європарламенту підтримало початок переговорів про вступ України до ЄС.

Західні ЗМІ пишуть, що на саміті 14-15 грудня лідери ЄС 14-15 мають прийняти рішення про початок офіційних переговорів про членство з Україною, втім висунуть додаткові умови, пов’язані з боротьбою з корупцією та правами нацменшин.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *