ОСТАННІ НОВИНИ

В Україну приїде місія ЄС, щоб обговорити безпекові зобов’язання

Наталя Дуляба

|

На початку грудня місія ЄС прибуде до Києва для обговорення пропозицій щодо зобов’язань у сфері безпеки Україні. Про це повідомив Високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель, пише Інтерфакс-Україна.

«Ми просунулися в питанні наших зобов’язань щодо гарантування безпеки України. Рада затвердила структуру. Сьогодні ми почали це обговорювати. А наступного тижня заступник генерального секретаря з безпеки та оборони вирушить до Києва, щоб поділитися цим із нашими українськими колегами, щоб у мене була можливість представити це Раді ЄС до кінця року», – сказав Боррель.

Глава європейської дипломатії нагадав, що європейські лідери доручили напрацювати безпекові зобов’язання Євросоюзу перед Україною. Результати роботи вже є, і місія, яка приїде до Києва на початку грудня, представить українцям пропозиції ЄС.

«Якщо я зможу поїхати, я був би дуже радий, але в будь-якому разі заступник генерального секретаря з питань безпеки і оборони поїде до України і представить пропозиції, які держави-члени все ще обговорюють», – додав Жозеп Боррель.

Зауважимо, про підготовку у ЄС довгострокових безпекових зобов’язання для України Жозеп Боррель заявив на початку жовтня. Жодних деталей він тоді не озвучив.

Як повідомляв Львівський портал, декларацію про гарантії безпеки для України погодили країни G7 на липневому саміті НАТО у Вільнюсі. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Дотепер до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились більше двох десятків країн. Окремі переговори з цього приводу Україна зі серпня веде зі Сполученими Штатами Америки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *