ОСТАННІ НОВИНИ

Скорботний Христос повернувся до Львова

Андрій Котенський

|

Унікальна статуя Скорботного Христа із каплиці Боїмів після реставрації та виставки у Варшаві повернулась до Львова. Про це повідомив директор Галереї мистецтв Тарас Возняк.

«І ось Скорботний Христос напередодні Різдва повернувся до Львова чекати завершення війни, щоб знову зайняти місце на куполі Каплиці Боімів», – повідоми Тарас Возняк.

Як відомо, статую статую Скорботного Ісуса на каплиці Боїмів почали досліджувати ще восени 2021 року, потім для збору коштів на її реставрацію керівництво й студенти Університет банківської справи провели благодійний аукціон. Статую Скорботного Ісуса Христа, якій понад 400 років, демонтували з куполу каплиці Боїмів, і повезли до Польщі. Там скульптуру відреставрували й експонували у Варшаві.

Як повідомляє Zaxid.net, невдовзі скульптуру Скорботного Христа можна буде побачити у приміщенні музею Пінзеля (колишнього костелу Кларисок – ред.). По завершенні війни її знову повернуть на купол каплиці Боїмів.

Довідково:

Скульптура Скорботного Ісуса виготовлена з вапняку, їй більше 400 років. Висота фігури – 2 м, вага – 280 кг. Вона є унікальною пам’яткою і має велику архітектурну та мистецьку цінність.

На куполі каплиці Боїмів Скорботного Ісуса встановили приблизно у 1597-1605 роках. Ім’я автора скульптури достеменно не відоме, втім фахівці вважають творцем вроцлавського будівничого Андрія Бемера – видатного скульптора Центрально-Східної Європи. Його також вважають архітектором самої каплиці Боїмів.

У камені під скульптурою Христа викарбувані латиною слова: «Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим ніж моє».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *