ОСТАННІ НОВИНИ

Статую Скорботного Ісуса з каплиці Боїмів відреставрували у Польщі

Наталя Дуляба

|

Статую Скорботного Ісуса Христа, якій понад 400 років, демонтували з куполу каплиці Боїмів, і повезли до Польщі. Там скульптуру відреставрували й зараз експонують у Варшаві. Втім незабаром пам’ятка повернеться до Львова. Про це повідомила колишня очільниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

Статую Скорботного Ісуса на каплиці Боїмів почали досліджувати ще восени 2021 року, потім для збору коштів на її реставрацію керівництво й студенти Університет банківської справи провели благодійний аукціон.

«Це був добрий старт, фігуру демонтували з куполу до майстерні, але почалася війна. З дозволу Міністерства культури України скульптура помандрувала до Варшавської майстерні. Інститут Полоніка та ZKR завершили дослідження, фахову реставрацію та аранжацію виставки, яка триватиме місяць в Варшаві в галереї на Краківському передмісті. Невдовзі Скорботний Ісус з каплиці Боїмів повернеться до Львова разом із прекрасною виставкою “Те, чого не видно”», – відзначила Лілія Онищенко.

Як додають у пресслужбі мерії Львова, Скорботного Ісуса вивезли на дослідження й реставрацію у Польщу завдяки співпраці Інституту «Полоніка», Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького та реставраційних служб Львова. Команду реставраторів очолив Павел Єнджейчик, а в проєкті брали участь більше 20 спеціалістів.

24 жовтня відновлену скульптуру експонують у варшавській галереї «Вікно в культуру» на виставці «Те, чого не видно». Виставка у Польщі триватиме до 25 листопада, після чого її перенесуть до Львова

Довідково:

Скульптура Скорботного Ісуса виготовлена з вапняку, їй більше 400 років. Висота фігури – 2 м, вага – 280 кг. Вона є унікальною пам’яткою і має велику архітектурну та мистецьку цінність.

На куполі каплиці Боїмів Скорботного Ісуса встановили приблизно у 1597-1605 роках. Ім’я автора скульптури достеменно не відоме, втім фахівці вважають творцем вроцлавського будівничого Андрія Бемера – видатного скульптора Центрально-Східної Європи. Його також вважають архітектором самої каплиці Боїмів.

У камені під скульптурою Христа викарбувані латиною слова: «Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим ніж моє».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Facebook Тараса Возняка, Збруч

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *