ОСТАННІ НОВИНИ

Зимовий блекаут: 74% українців не планують переїжджати

Наталя Дуляба

|

Українці готуються до можливих аварійних знеструмлень цієї зими через масовані атаки Росії. Абсолютна більшість громадян не збирається покидати свій дім, навіть якщо світла не буде протягом тижня. Про це свідчать результати опитування, яке проводила соціологічна група «Рейтинг» 22-23 листопада.

Так, 74% українців не планують залишати свій дім, якщо блекаут триватиме протягом тижня. Водночас у такому випадку переїхати в інше місце готова майже чверть: 11% в межах населеного пункту, 8% – в інший населений пункт, 3% – у тимчасове місце проживання (школа тощо), 2% – за кордон.

Найчастіше переїзду обмежується тим же населеним пунктом, в якому респондент зараз проживає. Найбільше готові до переїзду мешканці міст, зокрема Києва, а також молодь і більш забезпечена категорія громадян.

Говорячи загалом про ситуацію з енергопостачанням цієї зими, 41% респондентів вважає, що вона буде кращою ніж торік, 49% кажуть, що все залишиться без змін.

«54% жителів прифронтових та деокупованих територій (в обох категоріях) вважають, що їхня ситуація з електропостачанням буде така ж сама, як і минулого року, тоді як центрально-західні регіони мають більше оптимістичних очікувань і думають, що ситуація буде кращою», – зауважують соціологи.

Водночас майже 75% українців готувалися до можливих проблем з енергопостачанням взимку. Серед найбільш популярних заходів – купівля ліхтариків та батарейок, створення запасів їжі та запасів питної води, придбання акумуляторів та генераторів. Кожен із вказаних заходів зробила більш ніж половина опитаних.

Найбільш інтенсивно готувалися до проблем з енергопостачанням мешканці Києва, а також люди молодого та середнього віку, більш забезпечені. Мешканці міст дещо частіше за інших придбали ліхтарики та батарейки, а також зробили запаси питної води, тоді як мешканці сіл частіше купували генератори.

Довідково: опитування група «Рейтинг» проводила 22-22 листопада 2023 року методом телефонного інтерв’ю. Участь у ньому взяли 1000 респондентів віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих Криму та Донбасу, а також територій, де на момент дослідження був відсутній український мобільний зв’язок.

Помилка репрезентативності дослідження становить не більше 3,1%.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *