ОСТАННІ НОВИНИ

Львівський суд вирішив повернути водієві контрабанду iPhone на майже 7 млн грн

Андрій Котенський

|

Галицький районний суд Львова закрив справу про порушення митних правил водієм рейсового автобуса, який намагався ввезти в Україну 200 нових iPhone 13 та 14 у конструктивних порожнинах автобуса. Вартість телефонів становила близько 7 млн грн. Водій Василь Окіс визнав, що перевозив 200 iPhone без декларування, але його адвокат у суді домігся закриття справи і контрабандні телефони мають повернути водію, пише Zaxid.net.

Як вказано у постанові суду, яку винесли у листопаді 2023 року, Водій Василь Окіс керував автобусом Van Hool сполученням Колобжег – Вінниця, у автобусі було ще 73 пасажири та другий водій. Усі заявили, що не перевозять нічого, що потребує декларування.

Під час митного огляду в конструктивних порожнинах автобуса, які не призначені для перевезення вантажу (в бокових порожнинах відсіку для електроніки автобуса, в порожнинах під сходами), було виявлено 200 нових телефонів iPhone 13 та 14. Повідомляючи про виявлену контрабанду, митники зазначали, що її вартість становить приблизно 7 млн грн.

Василь Окіс не повідомляв митників, що він перевозить 200 нових мобільних телефонів. Після того, як митники знайшли телефони, водій визнав, що перевозив незадекларовані телефони. Він заявив, що взяв телефони у Польщі та погодився перевезти їх в Україну за винагороду.

Згідно з протоколом, Василь Окіс притягується до адмінвідповідальності за переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю способом, що утруднює виявлення цього товару.

Василь Окіс та його адвокат не заперечували того факту, що виявлений товар не був внесений до декларації поданої митному органу. Натомість, сторона захисту заявила, що водій не вчиняв жодних дій спрямованих на приховування товару або утруднення його виявлення.

Суддя Віталій Стрельбицький проаналізував усі матеріали та докази у цій справи та дійшов висновку, що «матеріали справи не містять належних та допустимих доказів, які доводять факт вчинення водієм умисних дій спрямованих на приховування товару від митного контролю, у тому числі розміщення речей у місцях з утрудненим доступом».

Суддя пояснив як прийшов до такого висновку. У проколі вказано, що товари знаходились у конструктивних порожнинах автобуса, не призначених для перевезення вантажу, а саме, у бокових порожнинах відсіку для електроніки автобуса, в порожнинах під сходами у салоні автобуса, доступ до яких став можливим після відкриття технічних люків.

«До матеріалів справи не долучено жодної технічної документації транспортного засобу, у якому було виявлено товар. Отже, незрозумілим є те, чому уповноважений представник митного органу у протоколі вказав місцем виявлення товару «конструктивні порожнини автобусу не призначені для перевезення вантажу». Також незрозумілим є визначення наведене у протоколі, як «бокові порожнини відсіку для електроніки автобуса». Даних про те, для якої саме електроніки автобусу передбачені ці порожнини і чому представник митниці прийшов до такого висновку, матеріали справи не містять», – йдеться у постанові суду.

Також, на думку суду, під час розгляду справи не надано жодних доказів і не наведено належного обґрунтування щодо того, що у порожнинах під сходами у салоні автобуса заборонено перевозити товар чи доступ до них є утруднений.

«У цьому випадку, виходячи з логіки наведеної у протоколі, можна цілком закономірно навести те, що інспектор митного органу потрапив до салону автобусу шляхом відкриття технічних люків призначених для обслуговування та використання автобусу, тобто дверей. У такому випадку усі незадекларовані предмети, окрім конструктивних елементів, які знаходяться у автобусі, можна віднести до категорії таких, що переміщаються шляхом приховування товару або утруднення його виявлення», – наведено думку судді у постанові.

Суддя Віталій Стрельбицький закрив справу про порушення митних правил водієм автобуса Василем Окісом. Вилучений товар митники мають йому повернути. На постанову ще може бути подана апеляція.

Раніше Львівський портал повідомляв, що у рейсовому автобусі, який прибув в Україну з Польщі, потайки намагались провезти 200 смартфонів Apple iPhone останніх моделей. Цей випадок стався у ніч на середу, 16 серпня, у пункті пропуску «Грушів – Будомєж».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *