ОСТАННІ НОВИНИ

У Києві нагородять українських капеланів, парамедикиню з Азовсталі та Польський народ

Маркіян Рой

|

Чотири українські військові капелани, парамедикиня з Азовсталі та Польський народ стали Лауреатами міжнародної відзнаки імені отця Омеляна Ковча за видатний гуманітарний внесок. Відзнаку вручатиме Глава УГКЦ Блаженніший Святослав та члени Комітету. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

Церемонія вручення Відзнаки блаженного священомученика Омеляна Ковча відбудеться 28-го листопада о 15:00 у Національному музеї Голодомору-геноциду.

Відзнаку вручатиме Глава УГКЦ Блаженніший Святослав та члени Комітету.

Лауреати Відзнаки 2023 року:

  • Поліщук Катерина – «Пташка», військовослужбовиця Національної гвардії України, парамедикиня, учасниця оборони Маріуполя.
    За мужність, яка, попри приреченість, немов спів пташки, дарувала надію братам і сестрам у найтемніші хвилини життя;
  • Польський народ в особі Анджея Дуди, Президента Республіки Польща (відзнака буде вручена окремо)
    З вдячністю за великий народний порив на підтримку України – щирий чин братерства, який засвідчив перед історією справжню суть наших відносин і завжди зігріватиме їхнє майбутнє;
  • Сергій Дмитрієв («Падре») – капелан,священик ПЦУ.
    За вірність духовній посвяті в дусі чину Отця Омеляна Ковча й оборону душ і віри побратимів супроти зла і ненависті ворога людства;
  • Саїд Ісмагілов, доброволець, військовослужбовець ЗСУ,колишній імам;
    За вірність духовній посвяті в дусі чину Отця Омеляна Ковча і синівську любов до рідного народу, якого Всевишній веде до свободи;
  • Юрій Логаза – капелан ,священик УГКЦ
    За вірність духовній посвяті в дусі чину Отця Омеляна Ковча і взірець справжнього священичого служіння людям в час смертельної загрози під прицілом ворога в окупації і на фронті;
  • Геннадій Мохненко, пастор, єпископ протестантської Церкви Божої України;
    За вірність духовній посвяті в дусі чину Отця Омеляна Ковча і жертовну відданість людям, яка рятувала їхні життя і душі в місті Марії.

«2022/23 роки – роки найбільших викликів, з якими зіткнувся український народ. Обираючи лауреатів відзнаки імені Омеляна Ковча ми вирішили відзначити приклади виняткового служіння гуманістичним цінностям у вирі війни», – говорить Іван Васюник, Голова Комітету із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча.

Отець Омелян Ковч визнаний Блаженним Священомучеником, а з 2010 року засновано Відзнаку його імені, яка щорічно вручається видатним особистостям за значний внесок у справі екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, соціально-харитативної та благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму, героїчні вчинки. Раніше лауреатами відзнаки були Ліна Костенко, Євген Сверстюк, Арон Вайс, спільнота св. Егідія з Рима, Український католицький університет, Марко та Уляна Супруни, Оксана Забужко, Тімоті Снайдер, Аґнєшка Голланд, Олег Сєнцов та ін.

Організатори: Українська Греко-Католицька Церква, Комітет із вшанування пам’яті Блаженного Священномученика Омеляна Ковча

Контакти: +380636286869, Ярина Ясиневич

Довідка:
Омелян (Еміліан) Ковч – священномученик УГКЦ, праведник України. Греко-католицький священик, що все своє життя присвятив допомозі ближньому. Будучи капеланом в Українській галицькій армії завжди перебував із вояками на передовій, щоб підтримати їх морально та й фізично. На парафіях, де він служив, одразу брався за організацію громадського та культурного життя парафіян. Проводив прощі та євхаристійні здвиги (собори) навіть у час радянської окупації.
Був активним у суспільно-політичному житті українців, за що неодноразово переслідувався польською, радянською і нацистською владами. Під час одного із своїх ув’язнень написав книгу — «Чому наші від нас втікають». Під час нацистської окупації допомагав євреям, врятував більше десятка осіб, зокрема відомого белзького рабина Арона Рокеаха.
Його допитували у тюрмі на Лонцького у Львові, де вимагали визнання вини і відмови від подальшого хрещення євреїв, а також відмови від протестів засудження дій нацистської влади. За свої дії був ув’язнений і відправлений до концтабору Майданек, де й помер та був спалений в крематорії.
27 червня 2001 року у Львові Папа Римський Іван Павло II проголосив його блаженним мучеником разом з іншими мучениками Греко-Католицької Церкви.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *