ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині від отруєння грибами померла 37-річна жінка

Ольга Денисяка

|

Внаслідок отруєння грибами померла 37-річна жінка із Червоноградщини. Це вже четвертий смертельний випадок після споживання грибів на Львівщині цього року. Про це повідомили в пресслужбі Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Як розповідала жінка при зверненні по меддопомогу, гриби збирали у лісосмузі Червоноградського району. Вживали смажені « парасольки»  (зі слів постраждалої, однак медики припускають, що ймовірно, це була бліда поганка). Симптоми отруєння з’явилися в день споживання грибів: нудота, блювота, біль в животі, діарея, загальна слабість.

На другий день жінку вже швидка доставила до Львівської обласної інфекційної лікарні.

«На третю добу перебування у стаціонарі за рішенням консиліуму лікарів пацієнтку перевели у відділення анестезіології та інтенсивної терапії Львівської обласної клінічної лікарні з діагнозом «отруєння грибами», – розповіла завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Куліш.

На 7-му добу перебування в стаціонарі пацієнтка померла. Загалом у поточному році реєструвались 5 випадків отруєння грибами, з них 4 закінчились смертю пацієнтів. У 2022 році реєструвались 6 випадків, у тому числі 2 серед дітей, всі одужали.

Нагадаємо, у вересні померла 73-річна мешканка Трускавця, яка разом з чоловіком їла квашені грузді. Сам чоловік вижив. Згодом зафіксували другу за сезон смерть від отруєння грибами. 69-річний мешканець Самбірського району помер на другий день після споживання грибів.

Лікарі нагадують правила збирання та споживання грибів:

  • Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
  • Намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються у торговельній мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Вдома ще раз ретельно перевірте їх: всі сумнівні треба викинути.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій – гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть їх щонайменше тричі, щоразу в свіжій підсоленій воді не менш як пів години.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами:

  • нудота та блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з вищенаведених симптомів не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться до лікаря!

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *