ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині зафіксували перший летальний випадок від отруєння грибами

Ольга Денисяка

|

У лікарні померла 73-річна мешканка Трускавця, яка разом з чоловіком їла квашені гриби. Цього року це перший смертельний випадок через отруєння грибами на Львівщині. Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

«На жаль, організм 73-річної жінки не переніс отруєння токсичними речовинами, що спричинили їстівні гриби. Пацієнтка на 7-мий день перебування в лікарні у відділенні інтенсивної терапії померла. Її 76-річний чоловік у стані середньої важкості надалі отримує необхідну допомогу», — повідомила лікар із загальної гігієни відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Жукровська.

Подружжя пенсіонерів із Трускавця потрапили до лікарні після споживання квашених груздів.

За словами постраждалих, гриби збирали на околицях Трускавця. Заквасили і скуштували грузді 2 вересня. Вже наступного дня першою на болі у животі та діарею почала скаржитися дружина. По медичну допомогу 73-річна жінка звернулася на третій день. Її госпіталізували до інфекційного відділення однієї з районних лікарень області. Однак через 4 доби стан постраждалої погіршився і її перевели до відділення інтенсивної терапії.

У чоловіка такі ж скарги з’явилися через тиждень після споживання грибів. Його госпіталізували 11 вересня. Стан лікарі оцінюють як середньої важкості.

Нагадуємо, У 2022 році на Львівщині було зареєстровано 7 осередків отруєння грибами. Постраждали 10 людей, з них – двоє дітей.

 

Симптоми отруєння грибами можуть з’явитися у проміжок часу від 30 хвилин до кількох діб після вживання, залежно від виду грибів.

Це можуть бути:

нудота;

  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • задишка;
  • судоми;
  • порушення циркуляції крові і похолодання кінцівок;
  • марення, галюцинації.

Якщо такі симптоми є в людини, яка нещодавно їла гриби, негайно телефонуйте 103.

«Поки чекаєте швидку, потрібно випити декілька склянок води кімнатної температури. Не викидайте залишки грибів – аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. Важливо! Отруйні гриби – це не єдина небезпека, яка ховається в лісах під час війни. Пам’ятайте правила мінної безпеки та в жодному разі не заходьте на території, відвідування яких заборонено у вашій громаді», – йдеться в повідомленні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *