ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині пенсіонер помер через отруєння грибами

Наталя Дуляба

|

На Львівщині зафіксували другу за сезон смерть від отруєння грибами. 69-річний мешканець Самбірського району помер на другий день після споживання грибів. Про це Львівському порталу повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Відомо, що пенсіонер збирав гриби у лісосмузі поблизу свого села. 8 жовтня їв відварені парасольки, лисички та рижики, які власноруч зібрав.

Вже наступного дня у чоловіка з’явилися перші симптоми отруєння: нудота, блювота, загальна слабкість, втрата свідомості. Надвечір його забрали в реанімацію Самбірської центральної лікарні.

Втім на другу добу дідусь помер від токсичної дії отруйних речовин, що були у грибах.

Встановлено, що разом із потерпілим гриби споживали ще двоє людей, із ними все гаразд.

Зазначимо, що це вже друга смерть цієї осені від отруєння грибами. У вересні померла 73-річна мешканка Трускавця, яка разом з чоловіком їла квашені грузді. Сам чоловік вижив.

Лікарі нагадують правила збирання та споживання грибів:

  • Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
  • Намагайтеся відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються у торговельній мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими. Вдома ще раз ретельно перевірте їх: всі сумнівні треба викинути.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій – гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання. Варіть їх щонайменше тричі, щоразу в свіжій підсоленій воді не менш як пів години.
  • Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Симптоми отруєння грибами:

  • нудота та блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з вищенаведених симптомів не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться до лікаря!

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *