ОСТАННІ НОВИНИ

25 млн грн збитків: екскомандира військової частини на Львівщині викрили на махінаціях

Наталя Дуляба

|

У махінаціях із закупівлями на 25 млн грн обвинувачують екскомандира однієї з військової частин на Львівщині, який донедавна працював заступником голови Золочівської РВА. Про це Львівському порталу повідомили у Держбюро розслідувань.

Фігурантом схеми є командир військової частини на Львівщині, який у березні 2023 року пішов у відставку за станом здоров’я і зараз обіймає посаду заступника голови Золочівської районної військової адміністрації.

Його імені правоохоронці не називають, втім на сайті Золочівської РВА вказано, що її голова станом на зараз має двох заступників та одного першого заступника – 49-річного Михайла Кулика. Його призначили на цю посаду на початку травня 2023-го, до цього згідно з біографічною довідкою Кулик проходив військову службу. Ймовірно, йдеться саме про нього.

За даними слідства, у квітні 2022 року командир частини закупив цистерни для зберігання паливно-мастильних матеріалів. Скориставшись можливістю здійснювати прямі закупівлі під час воєнного стану, він уклав угоду з київською компанією без проведення торгів.

У результаті військова частина закупила 72 резервуари РГС-50 за завищеними цінами, витративши загалом 64,5 млн грн. Хоча їхня ринкова вартість складала 39,3 млн грн. Таким чином держава зазнала збитків на 25 млн грн.

Крім того, встановлено, що придбані для військової частини цистерни не відповідали технічним вимогам, оскільки товщина металу була меншою, аніж це було необхідно.

В управлінні СБУ у Львівській області додають, що військовий був керівником одного з навчальних центрів Національної гвардії.

«Посадовець уклав угоду [з постачальником], незважаючи на те, що декілька підприємств запропонували йому вигідніші умови щодо строків постачання та оціночної вартості резервуарів РГС», – кажуть в СБУ.

Військовому вже оголосили підозру у недбалому ставленні до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 425 Кримінального кодексу України). Санкція статті передбачає покарання – до восьми років тюрми.

За теперішнім місцем роботи підозрюваного вже провели обшуки, під час яких вилучено документи, що підтверджують його протиправну діяльність.

До суду подано клопотання про обрання обвинуваченому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Слідство триває, призначено низку експертизи.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ДБР, СБУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *