ОСТАННІ НОВИНИ

ВАКС заочно арештував Дубневича

Ольга Денисяка

|

Суд обрав запобіжний захід – заочний арешт – чинному нардепу, підозрюваному у справі щодо розкрадання газу на 2,1 млрд грн, Ярославу Дубневичу. Про це повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

13 листопада слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та обрав запобіжний захід чинному народному депутату України, який обґрунтовано підозрюється в організації заволодіння майном держави (природним газом) на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку.

Суд задовольнив клопотання детективів НАБУ, погоджене прокурором САП, та обрав указаному підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 

Після затримання підозрюваного та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу.

Зазначимо, що 54-річного Ярослава Дубневича оголосили в розшук 17 жовтня, а 10 жовтня йому висунули підозру у розкраданні природного газу на 2,1 млрд грн.

Як пояснюють у Центрі протидії корупції, рішення про розшук нардепа дасть змогу ініціювати зміну його запобіжного заходу та стягнути 56 млн грн застави в дохід держави.

Варто додати, що Ярослава Дубневича також обвинувачують у заволодінні 93 млн грн «Укрзалізниці». Зараз справу знову розглядають в апеляційній інстанції, наприкінці жовтня ВАКС вимагав примусово доставити нардепа до суду.

Деталі справи про газ

За версією слідства, саме Ярослав Дубневич у 2013-2017 роках організував цю схему за допомогою підконтрольних йому службових осіб Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ.

Під його контролем підприємства-власники Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. Задля здешевлення тепла для цієї категорії споживачів «Нафтогаз» постачав цим комерційним ТЕЦ газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових.

Однак як встановили детективи НАБУ, «пільговий» газ Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували ДП «Енергоринок» за ринковою ціною.

Завдяки незаконно отриманому газу прибутковість виробництва електроенергії Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 100% (проти 3-5%, закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг на підставі поданих вказаними ТЕЦ документів та обґрунтувань). Обсяг нелегально отриманих надприбутків оцінюють у понад 3,5 млрд грн.

Впродовж 2013-2018 років Ярослав Дубневич, як з’ясувало слідство, легалізував (відмив) частину цих коштів, більше 450 млн грн, перевівши їх на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів, у тому числі зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах. Зрештою підприємства з цими коштами потім повернулися на Львівщину під виглядом іноземних інвестицій.

Ярослав Дубневич є шостим підозрюваним у цій справі, фігурує як організатор. Іншим учасникам схеми підозри оголосили у січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 млрд грн) та у серпні 2020 року (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 млн грн).

Обвинувальні акти щодо п’ятьох інших учасників схеми скерували до суду, а на майнові комплекси «Новороздільська ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ» вартістю близько 800 млн грн накладено арешт.

Запобіжний захід Ярославу Дубневичу у цій справі ще не обрали.

Довідково:

Справа Новояворівської та Новороздольської ТЕЦ, розслідування якої стартувало ще у 2016 році, правоохоронці називають однією з найскладніших справ у сфері економіки в історії НАБУ і САП. Загальний обсяг матеріалів слідства становить понад 350 томів.

До 9 іноземних юрисдикцій, серед яких Швейцарська Конфедерація, Сполучені Штати Америки, Республіка Кіпр, Латвійська Республіка, Словацька Республіка, Канада, Республіка Маршаллові Острови, надіслано 17 запитів про міжнародно-правову допомогу, а відповідь на деякі з них довелося чекати до двох років. Це зокрема обумовлює значну тривалість розслідування.

Крім того, завдяки співпраці з іноземними колегами однієї з країн Європи вдалося відстежити та накласти арешт на кошти у розмірі 2,3 млн євро, які вніс на рахунок один із членів сім’ї Ярослава Дубневича.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *