ОСТАННІ НОВИНИ

Власник занедбаного костелу на Львівщині не зміг скасувати статус пам’ятки

Наталя Дуляба

|

Новому власнику костелу XVII століття, який розташований у Львівському районі, не вдалося скасувати його пам’яткоохоронний статус. Про це Львівському порталу повідомили у відділі інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

Йдеться про занедбаний костел Пресвятої Трійці, що розташований в смт Магерів колишнього Жовківського району. Цей об’єкт площею майже 600 м кв у 2019 році Фонд держмайна продав на аукціоні за 30 тисяч грн.

Тоді будівлю купив Сергій Соболь, підприємець із Дніпра, після чого зареєстрував право власності. Згодом, дослідивши історію костелу, Львівська ОДА розпорядилась внести його переліку об’єктів культурної спадщини.

У такому випадку власник обов’язково має укласти охоронний договір, який передбачає його відповідальність за утримання пам’ятки в належному стані та недопущення її руйнування. Втім підприємець цього не зробив. Більше того, він пішов до суду, аби скасувати наданий костелу статус пам’ятки.

«Прокурори вступили у справу та надали обґрунтовані доводи порушень вимог законодавства та інтересів держави. Суд погодився з позицією прокуратури та поставив рішення про відмову в задоволені позову», – йдеться у повідомленні.

Власник намагався оскаржити це рішення в апеляційній інстанції, але і тут програв.

Зараз прокурори у судовому порядку хочуть зобов’язати бізнесмена укласти охоронний договір на костел. Розгляд справи триває.

Так виглядав костел ззовні і всередині станом на 2019 рік

Довідково: мурований костел Пресвятої Трійці у Магерові спорудили ще у XVII столітті, перебудували – у 1840-х роках. Під час I Світової війни святиню суттєво пошкодили. Відновити храм вдалося у 1935 році, втім у радянські часи його закрили, будівля почала руйнуватись.

У 2005 році костел повернули вірянам у вкрай занедбаному стані, проте за неофіційними даними, церкві довелось відмовитись від храму, оскільки його реставрація вимагала надто великих коштів, а спільнота римо-католиків у Магерові є нечисельною.

Продати костел Фонд держмайна хотів ще у 2017 році. «Відвоювати» храм намагалась громада селища, однак Львівська Архідієцезія римо-католицької церкви на нього не претендувала.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *