ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові з’явиться Музей наївного мистецтва

Наталя Дуляба

|

У Львові планують відкрити Музей наївного мистецтва. В ньому експонуватимуть твори таких видатних художників як Марія Примаченко та Никифор Дровняк. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.

З ініціативою створення Музею наївного мистецтва виступив благодійний фонд «Петра». Де саме у Львові його збираються облаштувати, наразі ще не відомо. Для збору коштів на це організація проведе низку мистецьких заходів, зокрема виставку робіт Марії Примаченко у галереї David Zwirner у США.

У створенні музею фонду «Петра» допомагатимуть Львівська ОВА, Львівська обласна рада та Національний музей народної архітектури та побуту України. Відповідний меморандум про співпрацю сторони підписали у вівторок, 31 жовтня.

Довідково:

Наївне мистецтво – один із напрямків примітивізму XVIII–XXI століття, у межах якого свої роботи творили митці-самоучки, не маючи профільної освіти.

Яскравими представниками українського наївного мистецтва є роботи Марії Примаченко, Никифора Дровняка, Марії Буряк, Олександра Вишника, Олени Волкової, Івана Лисенка, Єлизавети Миронової.

Марія Примаченко (1909-1997) – художниця-самоучка з Київщини, лауреатка премії імені Тараса Шевченка. Авторка більше 800 картин, 650 з яких зберігають у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (Київ). У 2022 році президент відзначив Марію Примаченко відзнакою «Національна легенда України».

Невдовзі після повномасштабного вторгнення РФ російські окупанти спалили музей на Київщині, де зберігали роботи Марії Примаченко.

Картини Марії Примаченко:

Епіфаній Никифор Дровняк (1895-1968) – художник-примітивіст лемківського походження. Мав принаймні сімнадцять імен, під якими фігурував у мистецтвознавчих книжках цілого світу. Наприклад: Никифор з Криниці, Никифор Криницький, Ян Криницький, Матейко з Криниці, Майстер з Криниці, Лемко Никифор.

Твори Никифора Дровняка:

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: з мережі Інтернет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *