ОСТАННІ НОВИНИ

Окупанти спалили музей з роботами Марії Приймаченко

Ольга Денисяка

|

В смт Іванків в Київській області згорів історико-краєзнавчий музей, у якому зберігалися роботи відомої української народної художниці Марії Приймаченко. Про це у Facebook повіомила збирачка української старовини та мистецтва, дослідниця та блогерка Устина Стефанчук.

Устина Стефанчук звинувачує росіян у знищенні культурних цінностей.

«В містечку Іванків згорів історико- краєзнавчий музей. Знищені унікальні твори Марії Приймаченко. С*ки московські, своєї культури не маєте, а те, що маєте не цінуєте і чужі нищите. Хоча, що дивуватися, у вас руйнування в крові, вся ваша історія це історія грабунку і терору», – написала Устина Стефанчук.

Марія Примаченко – яскрава представниця «наївного» мистецтва, Народна художниця України, лауреатка Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. У її творчості органічно поєдналися витоки українського живописного та поетичного фольклору.

Художниця, спираючись на неперервність традицій і досвід кількох поколінь народних митців, виробила свій мистецький стиль, у межах якого – нескінченні варіанти декоративних, орнаментальних і жанрових композицій.

Завдяки своєму таланту і копіткій щоденній праці, Марія Примаченко досягла світового визнання та посіла одне з найпочесніших місць серед визначних майстрів «наївного» малярства – поряд з Анрі Руссо, Ніко Піросмані, Іваном Генераличем, Никифором Дровняком.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *