ОСТАННІ НОВИНИ

Україна повернула ще трьох дітей, які були в окупації

Маркіян Рой

|

Ще трьох дітей з тимчасово окупованої Херсонщини вдалося повернути на підконтрольну Україні територію. Про це повідомили в Мінреінтеграції.

«Коли росіяни зайшли у Херсон, батьки 10-річного Олександра, 8-річної Дарини та 6-річного Якова вирішили відправити дітей у село до бабусі, сподіваючись на більшу безпеку. Невдовзі обласний центр звільнили, а бабуся з онуками залишилися на тимчасово окупованій території», – йдеться в повідомленні.

Відступаючи з Херсона, росіяни підірвали Антонівський міст, тож забрати дітей стало неможливо.

Мати дітей звернулася по допомогу до Української мережі за права дитини.

«Завдяки зусиллям «Української мережі за права дитини» та за сприяння Мінреінтеграції діти знову разом із батьками. Слова особливої подяки – Державній міграційній службі», – зазначило міністерство.

Також на минулому тижні також возз’єдналася ще одна сім’я. Після 19 місяців розлуки з ТОТ Херсонської області до батьків повернулися 9-річна Надійка та її 14-річний брат Михайло.

Напередодні повномасштабного вторгнення діти поїхали в гості до бабусі й дідуся. Після окупації села шлях на підконтрольну уряду України територію було відрізано.

Реальна можливість повернути дітей з’явилася на початку вересня цього року, коли їхній батько звернувся до Мінреінтеграції, а міністерство, своєю чергою, долучило до процесу Українську мережу за права дитини.

Нагадуємо, що в разі порушення прав, незаконного переміщення чи депортації можна звернутися до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за телефонами 0800501720 та 0442997408, а також сповістити електронною поштою: [email protected].

Зазначимо, що за офіційними даними правоохоронців станом на 8 версня росіяни депортували або насильно вивезли з України 19 546 дітей. Втім реальна кількість може сягати і до 300 тисяч дітей.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна як підозрюваного у незаконній депортації дітей з України. Це означає, що за межами Росії, у 123 країнах МКС, його мають заарештувати та передати до суду.

Разом із диктатором у справі фігурує й уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова. Міжнародний кримінальний суд також видав ордер на її арешт.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *