ОСТАННІ НОВИНИ

ДБР знову відкрило справу щодо посадовців ЛМР через землю в Рясне-Руській

Андрій Котенський

|

ДБР знову відкрило справу щодо посадовців міськради Львова через землю в Рясному. Йдеться про ділянку в Рясне-Руському, де компанія Dragon Capital будує індустріальний парк «М-10». Офіс генпрокурора повторно розслідує справу про зловживання службовим становищем щодо посадовців Львівської міськради через виділення землі під індустріальний парк у промзоні Рясне-2. Цю інформацію підтвердили в прокуратурі у відповідь на інформаційний запит журналістів Zaxid.net.

Попередню справу прокуратура закрила через те, що не змогла в касації довести, що продаж землі був незаконним, утім у вересні 2023 року ДБР повторно розпочало досудове розслідування.

У 2015 році ТОВ «Сітіпі Україна» виграла конкурс на будівництво індустріального парку в мікрорайоні Рясне-2 та купила для реалізації цього проекту земельну ділянку площею 23,5 га за 52,5 млн грн. Компанія обіцяла створити у Львові близько 3 тисяч нових робочих місць, але того ж року до прокуратури надійшло 60 заяв від мешканців Рясне-Руського про незаконне відчуження землі, хоча ЛМР та Рясне-Руська сільрада підписали меморандум про межі парку.

На час розслідування будівництво парку було заблоковане, а в листопаді 2019 року Спеціальна антикорупційна прокуратура вручила міському голові Львова Андрію Садовому та в. о. директора департаменту містобудування Сергію Коровайнику підозри у зловживанні владою через продаже землі під індустріальний парк. За версією САП, земельні ділянки розташовані на території Рясне-Руської сільської ради, тож міська рада нею розпоряджатись не могла.

Слідство в цій справі тривало до лютого 2022 року. У 2021 році САП програла суд щодо повернення ділянки в Рясне-Руському. Прокуратура також програла справу в касації, а в березні 2022 року Офіс генпрокурора закрив справу проти Андрія Садового і Сергія Коровайника.

Паралельно зі слідством у листопаді 2020 року Антимонопольний комітет дозволив інвестиційній компанії Dragon Capital купити понад 50% акцій ТОВ «Сітіпі Україна», отримавши відповідну ділянку в промисловій зоні Рясне-2. Наразі Dragon Capital будує та розширює тут індустріальний парк «М-10», що охоплює 24 га. Наприкінці 2022 року Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалив інвестиції 24,5 млн доларів США у розвиток парку.

Як повідомили журналістам в Офісі генпрокурора у відповідь на інформаційний запит, Держбюро розслідувань здійснює досудове розслідування через можливе зловживання службовим становищем посадовцями Львівської міської ради під час створення індустріального парку на вул. Шевченка, в промзоні Рясне-2 у Львові, що призвело до тяжких наслідків.

«Жодній особі у цьому кримінальному провадженні про підозру не повідомлялося», – йдеться у відповіді. У ДБР повідомили, що інформація про це розслідування конфіденційна й відмовились підтвердити або спростувати відкриття провадження за ч. 2 ст. 364 ККУ.

Як повідомляв Львівський портал, мер Львова Андрій Садовий примудрився «продати» під індустріальний парк інвесторам понад 23 гектари землі, яка навіть не входить до юрисдикції міськради Львова, а належала Рясне-Руській. Про деталі цієї справи читайте у матеріалі «Продати не своє. Чергова земельна афера львівських чиновників на 140 мільйонів?».

Також  за цим фактом була відкрита кримінальна справа, і за неї взялася Генпрокуратура.

Більше того, у 2016 році ГПУ проводила обшуки у львівській мерії, аби відшукати оригінали документів, на підставі яких було укладено договір купівлі-продажу цієї землі. Із вилучених документів стало відомо, що за підписом мера Львова Андрія Садового під Львовом незаконно віддали 23 га землі, вартість якої виявилася на 88 мільйонів гривень нижчою від її собівартості.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *