ОСТАННІ НОВИНИ

Битва за повноваження: дозволи на будівництво у Львові таки видаватимуть по-новому

Наталя ДУЛЯБА

|

Після гострих баталій у Ратуші врешті завершилась політична сутичка щодо будівельного бізнесу. Міський голова Андрій Садовий, незважаючи на всі старання, не вийшов із неї переможцем – у виконкому Львівської міськради таки забрали повноваження видавати містобудівні умови та обмеження на будівництво. Відтепер це робитиме міське управління архітектури та урбаністики.

Із другої спроби депутати зуміли позбавити виконавчий комітет Львівської міськради повноважень видавати містобудівні умови та обмеження (МУО) на нове будівництво у Львові.

Перша спроба на засіданні 28 вересня була провальною – після численних дискусій та різного трактування законодавства України депутати не змогли порозумітись ні з міським головою, ні з юристами мерії, тож попри численні перерви на непублічні обговорення та всі інші зусилля перенести розгляд цього питання Андрій Садовий був змушений закрити сесію.

Після двотижневої паузи депутати зібрались на позачергову сесію у п’ятницю, 13 жовтня. Очевидно, що дотепер у мерії зуміли дійти до консенсусу, адже засідання тривало лише пів години. Обранці громади оперативно прийняли необхідну ухвалу, хоч проти активно виступав Андрій Садовий, який, до речі, не брав участі у голосуванні.

Ухвалу про визначення уповноваженого органу містобудування та архітектури у Львові підтримали 49 із 51 присутнього в залі депутата. Лише двоє не голосували: сам мер та член його фракції Юрій Мельник. Примітно, що всі інші присутні члени «Самопомочі» голосували «за».

Будівництво у Львові: як було досі

Дотепер містобудівні умови та обмеження (МУО), які є документом, без якого неможливе будь-яке будівництво, затверджував виконавчий комітет Львівської міськради. Ці погодження з 2017 року розглядали на засіданні, участь у якому могли взяти самі львів’яни та активісти.

Так регулярно відбувалось у доковідні часи, на засіданнях виконкому регулярно виникали суперечки та навіть скандали, коли проти певного будівництва, особливо в зоні ЮНЕСКО та історичному ареалі, протестували мешканці. Після початку пандемії Covid-19 засідання виконкому стали транслювати онлайн.

Такою практикою неодноразово публічно хизувався Андрій Садовий, мовляв, ця процедура є відкритою й прозорою, всі охочі можуть висловитись щодо будівництва. Втім заради справедливості варто відзначити, що виконком далеко не завжди зважав на думку громадськості.

Натомість в експертних колах та навіть серед забудовників у Львові вже давно лунали звинувачення в тому, що виконком із видачею МУО насправді є «ручним». Ці голоси посилились із більшою силою після виборів-2020, коли у Львівську міську раду зайшла низка депутатів-забудовників або пов’язаних людей із цією сферою, зокрема Назарій Бербека (ЄС), Олексій Різник (ЄС), Юрій Ломага (ЄС), Володимир Гаразд («Голос»), Юрій Мартинюк («Варта»).

Так, депутат Юрій Мартинюк, який є головою Асоціації західноукраїнських забудовників та членом містобудівної ради при управлінні архітектури Львівської міськради, стверджує, що протягом останніх років більше 2/3 рішень про видачу МУО виконавчий комітет виніс із порушенням встановлених граничних термінів. Також були випадки, коли, за словами депутата, рішення виконком приймав аж через десять місяців після того, як надходила відповідна заява від забудовника.

У вересні цьогоріч стало відомо, що Львівський окружний адміністративний суд визнав протиправними і скасував повноваження виконавчого комітету Львівської міськради видавати містобудівні умови і обмеження. Мерія оскаржує його, однак вже більше місяця не видає МУО.

Таке рішення суд прийняв на звернення фізичної особи, якої саме, поки не відомо. Однак як з’ясувалось, що за цією людиною стояв депутат Львівської міськради.

«Я був представником заявниці у цьому судовому процесі. Суд вирішив, що спеціально уповноваженим органом може бути тільки той орган, який очолює головний архітектор. Тому дискусії щодо того, що МУО має видавати управління архітектури та урбаністики Львівської міськради не повинні піддаватися сумніву, так само як головний архітектор має видавати наказ і вносити їх до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва», – сказав на сесії 28 вересня депутат Олексій Різник, який також очолює комісію містобудування Львівської міськради.

Під час гострих дискусій принаймні частина депутатів заявляла, що видача виконкомом МУО є незаконною, що Львів – чи не єдине місто в Україні, де ведуть таку практику. Тому наполягали на тому, аби цю функцію передати управлінню архітектури та урбаністики Львівської міськради за погодженням сесії Львівської міськради. Також обранці громади пропонували посилити повноваження містобудівної ради, яка є дорадчим органом міського управління архітектури та урбаністики.

«Якщо суд встановив, що практика видачі містобудів виконавчим комітетом є незаконною, то наполягання на цьому знову інакше як політичною забаганкою назвати достатньо складно. Наша позиція: якщо міський голова не довіряє головному архітектору, не вважає його достатньо компетентним, вважає, що він має мати додаткову інформацію щодо містобудування, то таким органом попереднього розгляду, на нашу думку, могла б бути містобудівна рада з ширшими повноваженнями», – заявляв Юрій Мартинюк.

«Слухаю ці всі дебати щодо цього питання і ця нинішня [28 вересня] риторика як плач Ярославни (звертався до головної юристки ЛМР Гелени Пайонкевич, – ред.), що зараз щось станеться. Та нічого не станеться в місті, ми просто приведем усе у відповідність до чинного законодавства. А де передбачено законодавством, що МУО видає виконком? Назвіть мені таку норму», – говорив зі свого боку депутат Юрій Ломага.

Тоді на сесії 28 вересня депутати та керівниця юридичного департаменту Львівської міськради Гелена Пайонкевич по-своєму трактували українське законодавство у сфері містобудування та про місцеве самоврядування, яким, власне послуговуються при визначенні органу, відповідального за видачу МУО.

Що каже законодавство

Ще у 2021 році Національне агентство з питань запобігання корупції випустило посібник, у якому розповіло про корупційні ризики при видачі МУО в Україні. При цьому грубим порушенням вказують те, що органи місцевого самоврядування некоректно визначають орган, що видає таку документацію. Як приклад наводять саме Львів.

У НАЗК наголошують, що ЗУ «Про архітектурну діяльність» чітко встановлює: видавати містобудівні умови та обмеження має спеціальний орган містобудування та архітектури в структурі виконавчого органу сільських, селищних, міських рад, керівником якого є головний архітектор.

«Проте низка місцевих рад за відсутності повноважень своїми рішеннями встановлює власний порядок, згідно з яким надання МУО покладено на виконавчий комітет. Це не тільки порушує законодавчі вимоги щодо визначення відповідальних суб’єктів, а й штучно запроваджує колегіальну форму прийняття рішень. У зв’язку з цим відповідальність за незаконні рішення при наданні МУО перекладається на колегіальний орган. Запровадження колегіальної форми прийняття рішення про надання МУО, на відміну від одноосібної, якій властива чіткість повноважень та відповідальності посадової особи, створює умови для реалізації корупційних ризиків, джерелом яких є «розмивання» відповідальності посадових осіб за прийняття управлінських рішень щодо надання МУО», – вказано у посібнику НАЗК.

Наслідком цього, додають у НАЗК, стала неодноразова видача виконавчим комітетом Львівської міської ради містобудівної документації, яка суперечила законодавству і в результаті була анульована.

Натисніть на зображення для збільшення

Що зміниться тепер

Після тривалих баталій зрештою 13 жовтня Львівська міська рада скасувала повноваження виконавчого комітету затверджувати всі МУО на будівництво у Львові, передбачене ухвалою №1081 від 8 липня 2021 року.

Уповноваженим органом містобудування та архітектури визначили управління архітектури та урбаністики. Тепер воно:

  • надаватиме, вноситиме зміни й скасовуватиме містобудівні умові та обмеження на проєктування об’єктів будівництва на нове будівництво, реконструкцію, реставрацію об’єктів архітектури і містобудування, зокрема у межах історичного ареалу м. Львова;
  • надаватиме, вноситиме зміни, скасовуватиме будівельні паспорти забудови земельної ділянки (нове будівництво чи реконструкція індивідуального (садибного) житлового будинку, садового, дачного будинку не вище двох поверхів (без врахування мансардного поверху); господарські будівлі і споруди, гаражі на присадибних ділянках; елементи інженерного захисту, благоустрою та озеленення земельної ділянки).

Затверджувати цю містобудівну документацію буде головний архітектор Львова (зараз – Антон Коломєйцев) за допомогою Реєстру будівельної діяльності електронної системи та накладаючи відповідний електронний підпис.

Сам Антон Коломєйцев дотримався певного нейтралітету і не став висловлюватись щодо того, який саме орган має видавати МУО. Однак він наголосив на «критичній важливості» публічного розгляду проєктів будівництва.

«Близько двох років тому ми запропонували стандарти якісного житлового будівництва, які, о чудо, добре працюють! Серед іншого йдеться про середню висотність забудови (з окремими висотними акцентами), недопущення просторового переущільнення, достатнє озеленення, достатню кількість паркомісць, мікс функцій, наявність соціальної інфраструктури. По факту вже за цей короткий час в роботу пішли об’єкти, що відповідають всім цим вимогам… Мені не соромно гортати сайти з новобудовами по Львову, не соромно, що це за моєї роботи в міській раді були видані ці містобудівні умови і обмеження. Те, що я там бачу, починає відповідати рівню новобудов тих зразкових міст, на які ми, архітектори, завжди рівнялись», – підкреслив Антон Коломєйцев.

По завершенню голосування у сесійній залі Андрій Садовий не приховував, що не підтримує такі зміни щодо повноважень і натякнув на своєрідну помсту.

«У нас багато років була виважена процедура видачі містобудів, коли виконавчий комітет публічно їх розглядав. Ми завжди запрошували представників тих компаній, які будували, проєктували, громадськість брала участь у засіданнях. На превеликий жаль, ця публічність не сподобалась певним людям, які вирішили оскаржити цей процес у суді.

Сьогодні ми вийшли на таке певне проміжне рішення. Воно, звичайно, не є кінцеве. Ми будемо повертатися до цього питання ще не один раз. Наголошу: будь-які містобудівні умови та обмеження тепер матимуть не просто публічність. Ми будемо виїжджати на об’єкти, запрошувати мешканців, відкрито спілкуватись. Тобто я робитиму все можливе, щоб громада знала в деталях кожен нюанс, це буде дуже цікаво. Ті люди, які оскаржували це рішення [видачу МУО виконкомом], будуть щасливі від того унікального процесу, який буде у Львівській міській раді. Я думаю, це буде приклад для всієї України», – резюмував міський голова Львова.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *