ОСТАННІ НОВИНИ

У мерії Львова придумали, як залишити за собою видачу погоджень на будівництво

Наталя Дуляба

|

У Львова хочуть забрати повноваження видавати містобудівні умови та обмеження і передати їх Львівській райраді. У Львівській міській раді обурюються такою ініціативою і готуються ліквідувати «правовий вакуум», який виник у сфері містобудування. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Нещодавно 8 адміністративний апеляційний суд скасував повноваження виконавчого комітету Львівської міськради видавати містобудівні умови і обмеження. Таке рішення було прийнято на звернення фізичної особи. Зі свого боку мерія його оскаржує, однак вже близько місяця не видає містобудівної документації.

При цьому повноваження видавати погодження на будівництво у Львові тепер хоче Львівська райрада, яка готується ухвалити відповідне рішення на одній з найближчих сесій.

«Нема в Україні жодного великого міста, де основний документ для початку будівництва видає не місто, а державна адміністрація з району. Ну бо не може чиновник з якоїсь структури новоствореного Львівського району, до якого входить понад 20 ОТГ області, визначати, скільки поверхів будувати у Львові. На це в нього немає ні компетенції, ні відповідної документації. І здоровий глузд підказує, що львів’ян про кількість поверхів і щільність забудови по сусідству ніхто не питатиме. Бо тоді не буде ні засідання виконкому в прямому ефірі, ні публічного обговорення, як є зараз, а буде підпис чиновника за зачиненими дверима в кабінеті за невідомою адресою», – каже заступник міського голови Львова з питань будівництва Любомир Зубач.

Ситуацію з повноваженнями у сфері будівництва він вважає штучною, заснованою на юридичній казуїстиці і різночитанні законів.

«Якщо ця схема буде реалізована, то буде жорстка реакція і від послів європейських країн, і від багатьох європейських інституцій. Бо це не ті методи, які розуміють і приймають в Європі. На жаль, це все стало можливим завдяки державній політиці останніх років у сфері містобудування – постійне врізання повноважень місцевого самоврядування і водночас максимальний лобізм будівельного бізнесу», – наголосив Любомир Зубач.

Зі свого боку на сесії 28 вересня Львівська міська рада готується прийняти ухвалу «Про визначення уповноваженого органу містобудування та архітектури». Вона визначає, що спеціально уповноваженим органом містобудування та архітектури стає управління архітектури та урбаністики департаменту містобудування Львівської міськради, яке видаватиме містобудівні умови на підставі рішень виконкому.

Відтак саме цим документом у мерії хочуть ліквідувати правовий вакуум у сфері містобудування, який утворився внаслідок рішення суду.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *