ОСТАННІ НОВИНИ

Конгрес США обговорює річний пакет допомоги Україні розміром до 100 млрд доларів, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Сенатори США від обох партій хочуть найближчими тижнями прийняти річний пакет допомоги Україні розміром від 60 до 100 млрд доларів. Про це з посиланням на The Wall Street Journal повідомляє Еспресо.

Сенатори від обох партій заявили, що бачать більше сенсу в одному великому пакеті, аніж в кількох менших. Це, по-перше, «додасть Україні відчуття впевненості», а по-друге, це буде краще «з політичного боку».

Такий пакет можуть прийняти між 16 жовтня, коли Сенат повернеться з канікул, і 17 листопада – датою закінчення терміну дії поточного закону про тимчасові витрати.

Сенатори висловили обмежений оптимізм щодо прийняття пакета. Розмір його наразі ще обговорюється. Так, сенатор-республіканець Ліндсей Грем запропонував виділити 60-70 млрд доларів, тоді як сенатор-демократ Річард Блюменталь, запропонував суму ближчу до 100 млрд доларів. Проте останній також заявив, що готовий піти на компроміс, якщо республіканці запропонують пакет у 60 млрд доларів.

7 жовтня видання The Telegraph повідомило, що президент Джо Байден збирається просити Конгрес про пакет допомоги Україні на 100 млрд доларів. Також міністерка армії США Крістін Вормут заявила, що для можливості ефективно допомагати Ізраїлю та Україні одночасно Пентагон потребуватиме додаткового фінансування від Конгресу США.

Також відомо, що США разом із ЄС шукають юридичні можливості передати Україні 300 млрд доларів заморожених російських активів.

Як повідомляв Львівський портал, на початку жовтня Сенат і Палата представників США ухвалили тимчасовий бюджет на 45 днів, спрямований на запобігання зупинки роботи уряду (шатдауну). Однак з проєкту вилучили кошти для України.

Президент Джо Байден підписав документ, але закликав Конгрес не допустити проблем з допомогою Україні. Зі свого боку сенатори у двопартійній заяві підтвердили свою відданість Україні й запевнили, що працюватимуть над тим, аби уряд США продовжував надавати критично важливу та стійку безпекову та економічну підтримку Україні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *