ОСТАННІ НОВИНИ

Палата представників США затвердила тимчасовий бюджет без допомоги Україні

Наталя Дуляба

|

Палата представників Конгресу США затвердила бюджет для фінансування урядових органів на 45 днів, у ньому немає допомоги Україні. Про це пише Українська правда з посиланням на Sky news.

Республіканці та демократи Палати представників 30 вересня уклали угоду про фінансування уряду та уникнення припинення роботи. Законопроєкт дозволить уряду працювати ще 45 днів. «За» проголосували 335 представників проти 91.

Втім у документі немає допомоги Україні.

Наступний крок – затвердження цього документа Сенатом США.

Президент США Джо Байден, реагуючи на прийняття бюджету на фінансування урядових органів на 45 днів без допомоги Україні, заявив, що Штати «за жодних обставин» не можуть допустити переривання підтримки України.

«Хоча спікер і переважна більшість Конгресу були непохитними у своїй підтримці України, у цій угоді немає нового фінансування для продовження цієї підтримки. Ми за жодних обставин не можемо допустити, щоб американська підтримка України була перервана. Я цілком сподіваюся, що спікер дотримуватиметься своєї відданості народу України та забезпечить підтримку, необхідну для допомоги Україні в цей критичний момент», – йдеться у заяві Джо Байдена, оприлюдненій на сайті Білого дому.

Президент США схвалив ухвалений обома палатами Конгресу проєкт продовження фінансування, спрямований на запобігання зупинки роботи уряду (шатдауну).

Після ухвалення бюджету про тимчасове фінансування, де не включена допомога Україні, сенатори у двопартійній заяві підтвердили свою відданість Україні й запевнили, що працюватимуть над тим, аби уряд США продовжував надавати критично важливу та стійку безпекову та економічну підтримку Україні.

Нагадаємо, наразі під питанням була фінансова допомога від США не лише на 2024 рік, а й на завершення 2023-го. Фінансовий рік у Штатах закінчується 30 вересня і з 1 жовтня має діяти наступний бюджетний період, однак американські парламентарі не спромоглися ухвалити бюджет на наступний рік.

У такій ситуації Конгрес США бав би ухвалити так званий проміжний бюджет, який діятиме до ухвалення повноцінного кошторису. У цей документ раніше була закладена і фінансова допомога для України – близько 3,3 млрд доларів до кінця 2023 року.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *