ОСТАННІ НОВИНИ

У Червонограді стартують консультації щодо перейменування міста

Наталя Дуляба

|

Із понеділка, 2 жовтня, у Червонограді розпочинаються консультації з громадськістю щодо перейменування міста, триватимуть вони протягом місяця. Про це Львівському порталу повідомили у Червоноградській міськраді.

Перейменування Червонограда здійснюють відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Таку ж пропозицію висунув й Український інститут національної пам’яті, оскільки назва цього міста містить російську імперську символіку.

Протягом жовтня триватимуть публічні консультації з громадськістю з цього приводу. У неділю, 8 жовтня, о 16:00 відбудеться зустріч із мешканцями Червонограда у Народному домі (пр. Шевченка, 15), під час якої обговорюватимуть варіанти нових назв міста. Також кожен охочий може висловити свою пропозицію щодо перейменування.

Крім того, свої пропозиції мешканці, організації та юридичні особи можуть надсилати також на електронну пошту [email protected]. Але анонімні пропозиції не приймають і не реєструють.

Для проведення консультацій із громадськістю мерія Червонограда утворила спеціальну робочу групу. Підбити підсумки обговорень вона має не пізніше ніж за 10 робочих днів після їхнього завершення й опублікувати їх на сайті міської ради.

«Консультації з громадськістю є першим кроком для перейменування міста. Рекомендацію щодо зміни назви Червонограда озвучив Український інститут національної пам’яті, відповідно до закону про деколонізацію, який набув чинності 27 липня цього року. Відтак згідно з законом, місцева влада зобовʼязана протягом пів року проконсультуватися з громадою і вибрати нову назву міста. Після того, як за неї проголосує міська рада, а згодом – Верховна Рада України, населений пункт змінить своє імʼя», – прокоментував директор департаменту внутрішньої політики та комунікацій Львівської ОВА Юрій Горун.

Кристинопіль чи Христинопіль?

Відомо, що до 1951 року Червоноград був Кристинополем. Так його ще у 1692 році назвав засновник міста краківський воєвода Фелікс-Казимир Потоцький на честь свої дружини Кристини.

На початку 1990-х Червоноград був першим містом у СРСР, де скинули «вождя» пролетарів, змінили радянські назви вулиць, а з металу пам’ятника Леніну вилили бюст Тараса Шевченка. На хвилі цього національного піднесення більшість мешканців висловилась за перейменування міста на Христинопіль за українською транскрипцією, хоча за давньою польською – Кристинопіль. Також лунали пропозиції нової назви – Жовтоблакитинськ. Однак до перейменування Червонограда на ділі так і не дійшло.

Публічні дискусії щодо перейменування Червонограда виринають регулярно протягом кількох останніх десятиліть. Досі мешканці не доходили до остаточного порозуміння, серед перепон на цьому шляху – побоювання щодо бюрократичної тяганини, пов’язаної з необхідністю змінювати назву міста у всій документації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *