ОСТАННІ НОВИНИ

Більше 13 млн грн: викривачу корупції в Україні вперше призначили винагороду

Наталя Дуляба

|

Вищий антикорупційний суд вперше в Україні призначив виплату винагороди викривачу корупційної справи – більше 13 млн грн. Про це йдеться на сайті ВАКС.

Йдеться про кримінальну справу, у якій фігурує колишній перший заступник начальника Київської податкової служби. 2 жовтня колегія суддів Вищого антикорупційного суду визнала його винним за ч.5 ст.27, ч.4 ст.369, ч.4 ст.190 ККУ (шахрайство, пропозиції чи надання неправомірної вигоди), затвердила угоду про визнання винуватості, а також призначила грошову винагороду викривачу у цій справі.

«Вперше суд ухвалив рішення про виплату винагороди викривачу, яка становитиме 13 299 950 грн», – йдеться у повідомленні.

ВАКС не називає імені викривача, однак за даними ЗМІ, йдеться про Євгена Шевченка. Інформацію про те, що саме йому призначили таку винагороду, він сам підтвердив у своїх соцмережах.

«Чинне законодавство дещо обмежує максимальний розмір винагороди, й окрім того фіксує її не у валюті хабара (розмір якого становив 5 млн доларів), а у гривні. Враховуючи, що викриття злочину відбулось три роки тому і курс за цей час суттєво просів, то у підсумку я маю отримати не 500 тисяч доларів (10% від грошового розміру предмета корупційного злочину), а «лише» 350 тисяч доларів (13,3 млн грн), що, звісно, теж дуже непогано», – написав Євген Шевченко у Facebook.

Він також розмірковує над тим, аби «підготувати освітній курс для майбутніх викривачів», які зможуть не тільки допомагати Україні боротися з корупціонерами, а й при цьому ще «дуже пристойно заробляти».

Деталі справи і судового вироку

Йдеться про спробу підкупу у 2020 році керівництва САП та НАБУ ексміністром екології часів Януковича Миколою Злочевським та його спільниками. Тоді правоохоронці повідомляли про рекордну суму хабара – 6 мільйонів доларів. Із них 5 млн доларів пропонували за закриття справи щодо власника Burisma Holdings Миколи Злочевського, ще 1 млн доларів мали піти посереднику, яким, за версією обвинувачення, був перший заступник начальника податкової Києва Микола Ільяшенко.

Саме Ільяшенку 2 жовтня ВАКС дав умовний термін. Згідно з угодою про визнання винуватості, укладеною з прокурором САП, київського податківця звільнили від 5 років ув’язнення і призначили трирічний іспитовий строк.

Водночас він узяв на себе обов’язки співпрацювати у іншому кримінальному провадженні щодо тяжкого та особливо тяжкого злочину, яке розслідує НАБУ, а також перерахувати 50 млн грн на підтримку ЗСУ. На оскарження цього вироку дали 30 днів.

Додамо, що сам ексміністр екології Микола Злочевський, який пропонував найбільший в історії України хабар, відбувся лише штрафом. Такий вирок у серпні 2023 року Вищий антикорупційний суд виніс, зважаючи також на укладену угоду про визнання винуватості та передачу мільйонного хабара на потреби ЗСУ, сплаті 500 млн грн на «Армію дронів» й купівлю підрозділам української армії обладнання на понад 160 млн грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *