ОСТАННІ НОВИНИ

У відремонтованому укритті у Львові двері відчиняються автоматично під час тривоги

Наталя Дуляба

|

На вул. Городоцькій у Львові відремонтували укриття, яке було зачинене 64 роки. У сховищі на 300 людей не лише зробили ремонт, а й встановили двері, які автоматично будуть відчинятись під час повітряної тривоги. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Йдеться про укриття площею 215 м кв, яке розташоване біля цирку. Воно не діяло 64 роки поспіль. У липні цьогоріч його врешті взялись ремонтувати. Всі роботи обійшлись місту у 2,6 млн грн.

Тут не було ні каналізації, ні водопостачання, ні освітлення, а старі мережі прогнили. Тому у сховищі провели каналізацію і водопостачання, повністю зробили освітлення і нову вентиляцію, відновили стіни, збудували нові входи і зробили поручні, залили так звану промислову підлогу, встановили електричні батареї, а також провели інтернет.

У відновленому сховищі є вода, тепло і туалет, а для дітей облаштували навіть окрему ігрову зону.

Так виглядало укриття до ремонту

В укритті встановили нові двері, а українська технологічна компанія Ajax Systems безкоштовно обладнала їх спеціальними замками і датчиками, які дозволяють відчинятись дверям автоматично під час оголошення повітряної тривоги. Наразі це є пілотний проєкт, такі системи на дверях в укриттях встановили раніше у Києві, і зараз встановлюють ще у Київській, Рівненській та Закарпатській областях.

«Із виникненням проблеми доступності укриттів ми почали впроваджувати професійні рішення на базі системи Ajax. У результаті успішного проєкту з обладнання Київського сховища автоматичною системою, ми отримали звернення від інших областей і почали активну роботу. Після завершення тривоги 20 хвилин ми вичікуємо, коли всі виходять, і двері автоматично зачиняються. Додатково тут встановлені тривожні кнопки і датчики з фотофіксацією для того, щоби відповідальні люди були впевнені, що в укритті нікого немає після того, як двері зачинилися. Навіть після блекауту ця система зможе працювати ще 5 діб», – пояснила керівниця відділу проєктних рішень Ajax Systems Леся Попадюк.

Під час ремонту з цього укриття вивезли близько 30 тонн сміття: старі речі, сухі гілки та дошки і різне будівельні відходи.

Зі свого боку міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що такі сховища є стандартом того, як має виглядати безпечне й комфортне укриття. Однак він традиційно наголосив на тому, що про сховища у багатоповерхівках мають дбати самі мешканці.

«Це такий стандарт, як має виглядати комфортне і безпечне укриття. І всі, хто мають на балансі укриття, мали би до цього стандарту прагнути. Тому що місто допомагає, але більшість укриттів є в житлових будинках, це є власністю мешканців», – сказав мер.

Зараз у Львові є 4800 сертифікованих укриттів. До кінця 2023 року місто збирається повністю відремонтувати сховища ще на вул. Похилій, вул. Теліги, вул. Шевченка та вул. Солодовій.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *