ОСТАННІ НОВИНИ

Україна домовилась зі Словаччиною щодо зерна, – Reuters

Наталя Дуляба

|

Словаччина та Україна домовилися створити систему ліцензування торгівлі зерном, що дозволить скасувати заборону на імпорт чотирьох українських товарів до цієї країни. Про це йдеться у заяві Міністерства сільського господарства Словаччини, яку цитує Reuters.

Домовленість щодо зерна вдалося досягнути на рівні профільних міністрів. Вони домовились створити систему торгівлі зерном на основі видачі ліцензій та їхнього контролю.

« Поки ця система не запрацює і не буде повністю протестована, заборона на імпорт чотирьох товарів з України залишається в силі», – вказано в електронному листі словацького міністерства.

У відомстві не розповіли подробиць того, як працюватиме система ліцензування. Втім відомо, що у зв’язку з досягненням компромісного рішення щодо зерна Україна погодилась зупинити скаргу, яку вона подала проти Словаччини до Світової організації торгівлі (СОТ).

Зазначимо, 19 вересня Україна запропонувала Словаччині, Польщі й Угорщині компроміс щодо продажу зерна: введення контролю та верифікації за експортом чотирьох груп українських агротоварів. Втім якщо ці держави не погодяться, то Україна готова ввести дзеркальні обмеження.

На це відразу відреагували у Словаччині, заявивши, що вивчають пропозицію України й вважають її потенційно прийнятною.

Як повідомляв Львівський портал, обмеження щодо української агропродукції у сусідніх з Україною державах Єврокомісія була змушена ввести у травні через протести тамтешніх фермерів. Ці обмеження зняли з 15 вересня, але Польща, Угорщина та Словаччина ввели власні в односторонньому порядку.

При цьому обмеження у Польщі є безстроковими, а в Словаччині вони мають діяти до кінця 2023 року.

Після того, як Польща, Угорщина й Словаччина застосували односторонні обмеження на імпорт українського продовольства, Україна подала позов у Світову організацію торгівлі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *