ОСТАННІ НОВИНИ

Україна пропонує Польщі, Угорщині й Словаччині компроміс щодо імпорту зерна

Наталя Дуляба

|

Зважаючи на одностороннє продовження заборони щодо імпорту українського зерна Польщею, Угорщиною й Словаччиною, Україна запропонувала цим державам компроміс. Якщо вони відкинуть його, то Україна збирається ввести дзеркальні обмеження. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засідання уряду 19 вересня.

Так, з 15 вересня Єврокомісія скасувала обмеження, тимчасово введені на імпорт української агропродукції. Втім Польща, Словаччина та Угорщина вдалися до односторонньої блокади. Це Денис Шмигаль назвав ударом не лише по економіці України, а й по «самих принципах роботи Євросоюзу, по світовій продовольчій безпеці».

Втім Україна вирішила запропонувати цим країнам компроміс. Він полягає у введенні контролю та верифікації за експортом чотирьох груп українських товарів.

«Ми будемо надавати ЄС та сусідам митні дані щодо експорту визначених товарів та будемо збирати дані про кінцевий пункт відправлень у системі електронної черги. Наша ключова пропозиція – це запровадження системи верифікації на експорт визначених агротоварів до 5 держав-членів ЄС. Ми обговорюємо цю пропозицію з Єврокомісією», – сказав глава уряду.

Водночас прем’єр додав: якщо Польща, Угорщина й Словаччина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи, Україна готова ввести дзеркальні або взаємні торгові обмеження.

Нагадаємо, що після того, як Польща, Угорщина й Словаччина застосували односторонні обмеження на імпорт українського продовольства, Україна подала позов у Світову організацію торгівлі.

Обмеження щодо української агропродукції у сусідніх з Україною державах діяли Єврокомісія була змушена ввести через протести тамтешніх фермерів. Ці обмеження зняли з 15 вересня, але Польща, Угорщина та Словаччина ввели їх в односторонньому порядку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *