ОСТАННІ НОВИНИ

Міжнародний кримінальний суд відкрив офіс у Києві

Наталя Дуляба

|

У Києві запрацював польовий офіс Міжнародного кримінального суду. Він став найбільшим представництвом МКС за межами Гааги. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі генпрокурора України.

Про відкриття офісу МКС у Києві офіційно сповістили 14 вересня під час брифінгу. За словами генпрокурора України Андрія Костіна, такий формат роботи дозволить посилити взаємодію між Україною та Міжнародним кримінальним судом, а також підвищить ефективність й оперативність реагування на злочини, які щодня продовжує чинити Росія.

«Закон має бути на передовій. І я думаю, що те, що ми бачимо у питаннях партнерства Міжнародного кримінального суду з Україною, розбудови партнерства з громадянським суспільством, з іншими державами-членами ООН, державними та недержавними учасниками МКС, – це не просто іскра. Це світанок нового часу, в якому ми повинні проявити, і ми проявляємо, витримку та наполегливість, аби наші слова не були порожніми словами. Їх відчувають постраждалі як в Україні, де я маю честь зараз бути, в так і в усьому світі», – зауважив зі свого боку прокурор МКС Карім Хан.

Зауважимо, що польовий офіс Міжнародного кримінального суду в Україні є найбільшим представництвом МКС (ICC) за межами Гааги.

Співпраця України з МКС, як підкреслюють у генпрокуратурі, є повноцінним партнерством. Українські прокурори пліч-о-пліч працюють з експертами Міжнародного кримінального суду практично щодня.

«Ми повністю відкриті та прозорі, надаємо усі необхідні матеріали, доступ до місць злочинів, доказів та свідчень. Робимо все від нас залежне, аби експерти Міжнародного кримінального суду мали змогу побачити наслідки злочинів агресора на власні очі і зробити власні неупереджені висновки», – додав Андрій Костін.

Додамо, наразі в Україні зареєстрували понад 104 тисячі воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами. Втім щодня їхня кількість збільшується.

Нагадаємо, саме Міжнародний кримінальний суд у березні 2023 року видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна як підозрюваного у незаконній депортації дітей з України.

Разом із ним у справі проходить уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова. МКС також видав ордер на її арешт.

Крім того, команда Міжнародного кримінального суду на чолі з відомою юристкою й прокуроркою Брендою Голліс у травні цьогоріч працювала у Херсоні, вивчаючи місця, де чинили воєнні злочини російські війська.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОГУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *