ОСТАННІ НОВИНИ

Авіатроща на Житомирщині: експерти почали розшифровувати «чорні скриньки»

Наталя Дуляба

|

Експерти почали розшифровувати «чорні скриньки» навчально-бойових літаків L-39, які зіткнулися 25 серпня у небі над Житомирщиною. Про це 29 серпня повідомила радниця із комунікацій ДБР Тетяна Сап’ян в ефірі національного телемарафону.

«Штаб Повітряних Сил буде проводити внутрішнє розслідування, чому стався цей інцидент під час вильоту навчально-бойових літаків. Також на цю хвилину відомо й те, що розпочалася розшифровка “чорних скриньок”. Особлива увага буде приділена роботі механізмів літаків, тобто технічним характеристикам», – сказала вона.

За словами Сап’ян, у межах слідства вже розпочались 8 експертиз, які мають допомогти у встановленні причин авіакатастрофи.

«Зараз ми очікуємо ще початку судово-медичних експертиз. Досудове розслідування триває, наразі вже опитано близько 30 свідків, це і цивільні в тому числі», – зауважила Тетяна Сап’ян.

Водночас комунікаційниця ДБР зауважила, що розслідування авіатрощ – це тривала й копітка робота, яка не може завершитись миттєво. Як приклад вона навела авіакатастрофу у Броварах, у якій загинуло керівництво МВС. На те, аби слідство змогло оприлюднити результати експерти й розслідування, пішло сім місяців.

Нагадаємо, 25 серпня на Житомирщині зіткнулися два навчально-бойові літаки L-39, внаслідок чого загинули троє льотчиків 40 бригади тактичної авіації: Андрій Пільщиков (Джус), В’ячеслав Мінка та Сергій Проказін.

Усі вони були досвідченими пілотами, які з початку повномасштабної війни в Україні мали сотні годин польотів. Командування Повітряних Сил посмертно присвоїло військовим нові звання.

За розслідування авіатрощі взялося ДБР, попередньо кримінальне провадження кваліфікували за ст. 416 ККУ (порушення правил польотів або підготовки до них). Наразі слідство розглядає три версії: технічна несправність літаків; помилка пілотів і порушення при організації здійснення польотів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *