ОСТАННІ НОВИНИ

Після прирівняння корупції до держзради частину справ можуть забрати від НАБУ до СБУ, – ЗМІ

Наталя Дуляба

|

Після прирівняння корупції у воєнний час до державної зради влада планує дозволити СБУ розслідувати корупційні справи СБУ, а не тільки НАБУ. Про це повідомляє Дзеркало тижня із посиланням на джерело в Офісі президента.

Спочатку в ОПУ планували «внести зміни до законодавства, згідно з яким усі корупційні кейси, які розслідуються у сфері національної безпеки та перевищують 24 млн грн, має розслідувати Служба безпеки України», а НАБУ пропонували залишити корупцію дрібнішу за 24 млн грн.

«Людям пояснили б, що тепер, під час війни, масштабна корупція за законом прирівнюватиметься до держзради. А значить і покарання за цією статтею буде суворішим: терміни довші і під заставу підозрюваному вийти неможливо», – додало джерело.

Проте за його словами, після реакції західних партнерів, які дали зрозуміти, що вбачають у намірах «замах на незалежність антикорупційної системи», в Офісі президента ідею змінили.

Як стверджує джерело, наразі йдеться не про те, щоб відібрати у НАБУ право на проведення великих антикорупційних розслідувань, а про те, щоб надати таке право й СБУ.

«Під керівництвом профільного заступника Офісу президента напрацьовано законодавчі зміни. Йдеться про ініціювання внесення змін до КПК з метою забезпечити право на підслідність СБУ у випадках корупційних схем понад 24 мн грн», – поділилося джерело.

Один із журналістів-розслідувачів у коментарі виданню зазначив, СБУ також дають можливість розслідувати великі корупційні кейси Тому при виникненні розслідувань, які дублюють один одного в НАБУ і СБУ, рішення про підслідність буде приймати Офіс генпрокурора.

«Контроль за розслідуванням великої корупції у владі отримає абсолютно керована СБУ, а не все ще неконтрольоване Банковою НАБУ» – сказав журналіст.

У свою чергу високопоставлене джерело в НАБУ вважає, що «це погана ідея».

«Думаю, що це погана ідея: будь-яку справу в НАБУ можна буде забрати, і для цього будуть законодавчі підстави; Україна матиме купу програних справ у ЄСПЛ, бо безальтернативна варта буде порушенням конвенції; плюс влада почне псувати відносини з міжнародними партнерами. Запобіжний захід – це не покарання, всі чомусь це плутають. Плюс 90% результатів у боротьбі з корупцією становлять саме адміністративні заходи, спрямовані на її превенцію, а не на розслідування існуючих фактів. Якщо ухвалять, буде біда», – додало джерело.

Зі свого боку Українська правда пише, що її джерела у НАБУ теж підтверджують інформацію про плани влади надати СБУ право розслідувати корупційні справи на суму більше ніж 24 млн грн.

Як повідомляв Львівський портал, напередодні в інтерв’ю президент України Володимир Зеленський заявив, що має намір подати у Верховну Раду законопроєкт про прирівняння корупції до державної зради на час воєнного стану.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *