ОСТАННІ НОВИНИ

СБУ вперше показала морські дрони, які атакували міст у Криму

Наталя Дуляба

|

Служба безпеки України вперше показала свою унікальну розробку,морські надводні дрони SeaBaby («Морський малюк»), які вже виконали низку успішних операцій, зокрема атакували кримський міст і російський десантний корабель «Оленегорський горняк».

«Морські надводні дрони – унікальна розробка СБУ. До цієї розробки не мають стосунку жодні приватні компанії. Саме ці дрони атакували Кримський міст у липні 2023 року, окремі – “Оленегорский горняк” і нафтовий танкер SIG», – цитує пресслужба голову СБУ Василя Малюка, який дав ексклюзивний коментар CNN.

Над розробкою морських надводних дронів SeaBaby, тобто «Морського малюка», працює сам колектив СБУ, якому допомагають цивільні інженери та айтівці. Назвати так їх вирішили з ініціативи особового складу.

Відомо, що SeaBaby можуть нести на собі бойову частину вагою 850 кг.

«Виготовлення наших дронів здійснюється на одному з підземних виробництв на території України. Сьогодні в процесі розробки і реалізації в нас дуже багато різних цікавих операцій, зокрема в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде сюрпризом, особливо для наших ворогів», – підкреслив Василь Малюк.

Розповідаючи більш детально про спецоперації, у яких були застосовані морські дрони, Малюк відзначив, що саме Служба безпеки їх розробила й успішно реалізувала разом із Військово-морськими силами ЗСУ.

«Ми підходимо виважено до кожної спецоперації на морі. По суті сім раз відміряємо і один раз відрізаємо. Але робимо це швидко і мобільно. Жалимо ворога прямо в серце», – сказав він.

Голова СБУ додав, що морські дрони, які пошкодили кримський міст у липні цьогоріч, були обладнані бойовою частиною 850 кг.

Для ураження десантного корабля «Оленегорський горняк» і танкера SIG було використано два окремі надводні дрони, в кожному з яких було по 450 кг бойової частини.

Василь Малюк закцентував на тому, що всі вражені спецслужбою цілі є цілком законними відповідно до українського законодавства і норм міжнародного права.

Також він зазначив, що західні партнери не беруть участі в проведенні даних спецоперацій, але активно переймають унікальний досвід СБУ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *